R. Edward Freeman

Allikas: Vikipeedia

Robert Edward Freeman (sündinud 18. detsembril 1951 Columbuses Georgia osariigis) on Ameerika filosoof ja professor Virginia Ülikooli Dardeni ärikoolis, tuntud tänu sidusrühmade teooriale ja äriuuringutele.

Ta sündis aastal 1971 Columbuses Georgia osariigis. Aastal 1973 omandas Freeman bakalaureusekraadi Duke'i Ülikoolis matemaatika ja filosoofia erialal. Doktorikraadi omandas ta Washingtoni ülikoolis filosoofia erialal.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

R. Edward Freeman on ärijuhtimise professor Virginia Ülikoolis ja Olssoni eetikakeskuses. Ta on pikaaegne Olssoni eetikakeskuse liige ja algatuse "Äri ühiskonnas" akadeemiline direktor. Lisaks on ta usuõpetuse professor ja praktilise eetika teaduskonna nõunik Virginia Ülikoolis. Freeman on sealse ärieetika instituudi ümarlaua akadeemiline juht. Ta tegutseb korralise täiend- ja külalisprofessorina Kopenhaageni, Nyenrode, Monashi ja Nottinghami ülikoolides. Varem on Freeman õpetanud Minnesota ülikoolis ja Pennsylvania ülikooli Whartoni koolis.

Autasud[muuda | muuda lähteteksti]

Madridis asuv Comillase ülikool on hinnanud Freemani audoktori tiitliga töö eest sidusrühmade teooria ja ärieetikaga. Ta on saanud mitmeid õpetamisalaseid auhindu Whartoni, Minnesota, Dardeni, Humboldti[1] ja Virginia ülikoolilt. Professor Freeman on saanud elutööauhinna Maailma Ressursside Instituudilt[2] ja Aspeni instituudilt, Humboldti ülikooli konverentsil ettevõtte sotsiaalsest vastutusest ja ärieetika ühingult. Freeman on teinud koostööd paljude tippjuhtide ja ettevõtetega üle maailma[3].

Avaldatud kirjutiste näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Freeman on olnud autoriks või toimetajaks rohkem kui kahekümnele köitele ning sajale artiklile sidusrühmade juhtimise, äristrateegia ja -eetika teemal.

Sidusrühmade teooria[muuda | muuda lähteteksti]

Sidusrühmade teooria on ettevõtte juhtimist ja ärieetika käsitlev teooria, mille lõi Boka ning mida Freeman harutas lahti oma raamatus "Strategic Management: A Stakeholder Approach". Sidusrühmade teooria väidab, et äriedu tagamiseks peab see looma väärtuse nii klientidele, tarnijatele, töötajatele, kogukonnale, investoritele, pankadele ning teistele inimestele, kel on raha. Ühtegi neist osalistest ei saa käsitleda eraldi ja ettevõtte juhi töö on leida see, mis aitab kõikide nende sidusrühmade huve viia samas suunas edasi. Sidusrühmade teooria rõhutab, et iga sidusrühm on äri edu jaoks oluline ja nende ühiste puutepunktide leidmises peitub juhi roll.[4]

Lisaks[muuda | muuda lähteteksti]

Freeman on terve elu õppinud sõjakunste, filosoofiat ja bluusi. Freeman on üks Red Goat Recordsi rajajaid.


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. detsember 2016. Vaadatud 7. detsembril 2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://www.darden.virginia.edu/faculty-research/directory/r-edward-freeman/
  3. http://www.darden.virginia.edu/faculty-research/directory/r-edward-freeman/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/R._Edward_Freeman