Rēzekne Jeesuse Püha Südame katedraal

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rēzekne katedraal)
Rēzekne Jeesuse Püha Südame katedraal
Rēzekne katedraal
Riik Läti
Asukoht Rēzekne
Ehituse algus 1887
Ehituse lõpp 1992
Esmamainimine 1685
Koordinaadid 56° 29′ 58″ N, 27° 20′ 21″ E
Rēzekne katedraal

Rēzekne Jeesuse Püha Südame katedraal (Läti keeles Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle) on katedraal Lätis Rēzekne linnas aadressil Latgales ielā 88b.

Katedraal on Rēzekne-Aglona piiskopkonna katedraaliks. Katedraal kuulub katoliiklastele.

Kirikuhoone[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune kirikuhoone ehitati Rēzeknesse aastail 1893–1896. Kirik on tellistest, hoone pikkus on 51,12 meetrit, laius aga 34,8 meetrit. Ehkki hoone ise on uusgooti stiilis, on selle fassaad uusromaani elementidega.

Hoonet ehib kaks torni, kus asub neli suurt kirikukella. Kiriku seinad on 22 meetrit kõrged, neid ehivad metallist dekoratiivsed elemendid. Hoonet ehivad kaks vitraaži, üks neist kujutab Meinhardit, teine aga Albertit.

Katedraali peaaltar on puidust ja see valmistati Volõõnia kubermangus. Seda ehivad Jeesus Kristust kujutav skulptuur, puidust rist ja Jumala Talle kujutis. Lisaks peaaltarile on hoones veel neli kõrvalaltarit.

Katedraalis korraldatakse oreli-, koori- ja kammermuusikakontserte. Seal on esinenud Iveta Apkana, Ingus Pētersons ning paljud teised tuntud Läti orelimängijad ja lauljad. Traditsiooniks on kujunenud linna koolide kooride, ansamblite ja orkestrite esinemised Rēzekne katedraalis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rēzekne kirikut on esimest korda mainitud aastal 1685. Toona oli tegemist jesuiitidele kuuluva puidust kirikuga. Aastal 1750 ehitati hoone ümber. Toonane hoone hävis aastal 1887 tulekahjus, hoonest säilisid vaid marmorplaadid, mis võeti kasutusele uue kiriku ehitamisel. Vana hoone taastamine algul ei edenenud, intensiivsem ehitustöö algas alles aastal 1893, mil võeti vastu otsus ehitada puitkiriku asemele kivist hoone.

Aastail 1893–1902 valmis praegune kirikuhoone, mis valmistati punastest tellistest. Uusgooti stiilis hoone arhitekt oli Riia arhitekt Florian Viganovskis. Aastal 1904 õnnistati uus kirikuhoone sisse.

Algselt oli tegemist tavalise kirikuga, katedraaliks sai see aastal 1995, kui rajati Rēzekne-Aglona piiskopkond.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]