Röövlikeel

Allikas: Vikipeedia

Röövlikeel on Valgete rooside salakeel Astrid Lindgreni meisterdetektiiv Blomkvisti raamatute sarjas. Esimest korda tehakse sellest juttu sarja teises raamatus "Meisterdetektiiv Blomkvisti ohtlik elu".

Eva-Lotta Lisander oli saanud selle röövlikeele päranduseks oma isalt. Nii oli tema isa omal ajal sõpradega rääkinud, kui nad ei tahtnud, et teised sellest aru saaks. Õhtu otsa õpetas isa Eva-Lottat ning järgmisel päeval andis tüdruk oma teadmised Kallele ja Andersile edasi. Röövlikeele võtme väljaselgitamisest oli saanud Punaste rooside Sixten, Benka, Jonte üks peamisi sõjaeesmärke. Ise Punased roosid keele olemust välja uurida ei suutnudki, aga raamatu "Meisterdetektiiv Blomkvisti ohtlik elu" lõpus õpetavad Valged roosid selle keele neile ise selgeks.

Võti: iga kaashäälik muudetakse kahekordseks ja vahele pannakse "o". Seega näiteks Kalle = kok-a-lol-lol-e ja kesklinn = kok-e-sos-kok-lol-i-non-non.

Kirjalikult röövlikeelt ei kasutata, sest nii oleks sellest liiga lihtne aru saada, aga kogenud ja järelikult kiire rääkija esitatud röövlikeelset juttu on asjasse pühendamata inimestel väga raske mõista.

Rootsis ja Norras on meisterdetektiiv Blomkvisti raamatute kaudu enamikule inimestele röövlikeel tuttav ja üsna paljud saavad selle rääkimisega hakkama.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]