Pähklimäe terviserada

Allikas: Vikipeedia
Pählimäe terviserada öösel

Pähklimäe terviserada on terviserada Narva linnas Ida-Virumaal. Seda haldab sihtasutus Narva Linna Arendus.[1]

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Pähklimäe (Äkkeküla) looduspark asub künka seljandikul, 21–23 meetri kõrgusel merepinnast. Selle nimi on seotud metsaga, kus kasvab ainuke pähklipuu Eestis – harilik sarapuu.

Pähklimäele suusa- ja tervisespordikeskuse rajas Narva Linnavalitsus koostöös Eesti Terviserajad SA-ga ja Äkke Spordiklubiga. Alates 2005. aastast on looduspargis korraldatud nii suusa-, jooksu-, kui ka jalgrattavõistlusi, üritusi nii lastele, atleetidele kui ka tervisesportlastele. 2005. aastal loodi Pähklimäele suusa- ja puhkekeskus, samal aastal peeti ka esimesed murdmaasuusatamise, jooksmise, rattasõiduvõistlused lastele ja täiskasvanutele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal loodi metsa esimene matkarada, mis on 3 kilomeetrit pikk. Seal kasvavad männid, tüügaskased, kuused ja lepad. Terviserada on varustatud infotahvlitega, mis tutvustavad külastajatele Pähklimäe loodust.

Pähklimäel on ka vaba aja veetmise kompleks. Talvel on külastatavad suusanõlvad, kus saab valida mitme raja vahel – pikkusega 1 km, 3,3 km ja 15 km.

Lisaks on 3,5-kilomeetrine MTB rada, millele jäävad muld, kivid, killustik, juured ja sillad. Jooksu- ja suusarajal on alates 2014. aastast kuni 3,7 kilomeetri ulatuses rajavalgustus.

Muinasjuturada[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal tehti Äkkekülas loodusparki Muinasjuturada, mille pikkus on umbes 400 meetrit. Rada mitmekesistab jalakäijatele mõeldud metsaradade võrgustikku. Muinasjuturajal asuvad muinasjutusarja "Küülik ja Mäger" kangelasteKassikakku, Karu, Hiire, Siili, Mao, Mägra ja Küüliku – majad. Muinasjutusarja "Küülik ja Mäger" kirjutas Narvast pärit lastekirjanik Aleksei Serov. Rada on varustatud infotahvlitega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]