Harilik pune

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pune)
 See artikkel räägib taimest; perekonna kohta vaata artiklit Pune (perekond); India linna kohta vaata artiklit Pune (linn);

Harilik pune

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Iminõgeselaadsed Lamiales
Sugukond Huulõielised Lamiaceae
Perekond Pune Origanum
Liik Harilik pune
Binaarne nimetus
Origanum vulgare
L.

Harilik pune (Origanum vulgare) on huulõieliste sugukonda pune perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim.

Harilik pune on meeldiva vürtsika lõhnaga taim, mida meil tuntakse vorstirohuna. Maailmas tuntakse punet pitsa maitseaine oreganona. Oregano nimi tuleneb taime looduslikust kasvukohast Vahemere aladel - kuna taim kasvab Kreekas kõrgetel mäenõlvadel ja kaunistab neid oma õiteiluga, hakkasid muistsed kreeklased teda kutsuma mägede rõõm - oros ganos. Oros, όρος tähendab vanakreeka keeles mägi ja ganos, γάνος tähendab rõõm või sära. Kreeklased pühendasid taime jumalanna Aphroditele, keda pidasid selle loojaks.[1][2][3][4]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Taime kõrgus 30–70 cm. Varred harunevad ülaosas ja on tihedalt lehistunud. Lehed rootsulised, piklikmunajad, kuni 1 cm pikkused. Väikesed õied on valkjad, lillakad kuni purpursed ja asuvad tihedates õisikutes võrse tippudes. Õitseb juulis–augustis. Viljaks on pähklike.

Kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Pune meelitab putukaid rohke nektariga
Õisik

Eestis looduslik liik. Kasvab kuivades metsades, võsastikes, niitudel, teeservades, loopealsetel. Hea meetaim ja maitsetaim.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kasvatatakse ilutaimena püsilillepeenras ja maitsetaimena ürtide hulgas. Ravimtaimena on rahustav, sekretsioone suurendav, seedimist soodustav, põletikuvastane, leevendab spasme, sapipõiepõletikku ja maksavaevusi, reumaatilisi valusid ja liigesepõletikku.

Maitsetaimena lisatakse punet soolastele toitudele. Pune on levinud maitsetaim verivorsti ja pitsa maitsestamisel. Sobib ka tee valmistamiseks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""O" is for Oregano". Plant Talk (Ameerika inglise). 3. juuni 2014. Vaadatud 6. augustil 2023.
  2. Institute, McCormick Science. "Oregano". McCormick Science Institute (inglise). Vaadatud 6. augustil 2023.
  3. Kolasa-Sikiaridi, Kerry (13. mai 2023). "Oregano, the Quintessential Ancient Greek Herb". greekreporter.com. Vaadatud 6. augustil 2023.
  4. "Mythology – Oregano" (Ameerika inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 2. juuni 2023. Vaadatud 6. augustil 2023.