Psühhedeelia

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Psühhedeelne)

Psühhedeelia (kreeka keeles ψυχή psyché, 'hing' ja δήλος délos, 'avalduma') on 1960. aastatel kujunenud subkultuur, mille liikmed manustavad sageli psühhedeelikume. Sama terminit kasutatakse ka psühhedeelse kunsti ja psühhedeelse muusika kirjeldamisel.

Psühhedeelset kogemust iseloomustab vaimule varem tundmatute ettekujutuste tajumine või vaimu loominguline joviaalsus, mis on vabanenud tavalisuse ahelaist. Psühhedeelne seisund on kogemuste jada, mis tuleneb aistingulisest puudulikkusest kui ka psühhedeelsetest ainetest. Kogetakse kuulmis- ja/või nägemishallutsinatsioone, muutub maailma tajumine, tekivad teisesed aistingud, müstilised kogemused ja aeg-ajalt võivad tekkida psühhoosisarnased seisundid. Meelte poolt kogetavate aistingute puudulikkus võib olla lühikesel ajaperioodil lõdvestav ning kosutav, kuid pikemal perioodil võib see lõppeda tugeva ängistusega, hallutsinatsioonide tekkega (nii meeldivate kui õudust tekitavate), veidrate ja hirmu tekitavate mõtetega, depressiooni ja ebasotsiaalse käitumisega.

Psühhedeelne kunst[muuda | muuda lähteteksti]

Psühhedeelne kunst on USA-s ja Suurbritannias 1960. aastatel tekkinud kunstistiil, mida iseloomustavad intensiivsed värvikombinatsioonid ja iseloomulikud voolavad vormid, mida tavaliselt on seostatud hallutsinogeenide tarvitamisega (LSD, hallutsinogeensed seened).

Psühhedeelne koomiks[muuda | muuda lähteteksti]

Psühhedeelne muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Psühhedeelne valgusetendus[muuda | muuda lähteteksti]

"Brotherhood of Light"

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]