Proba

Allikas: Vikipeedia
Proba
Organisatsioon Euroopa Kosmoseagentuur
Missioonitüüp Tehnoloogia demonstratsioon, kaugseire
Stardi aeg 22. oktoober 2001
Mass 94 kg
Orbiidi elemendid
Orbiit Päikesesünkroonne polaarorbiit
Kõrgus 600 km

Proba on Euroopa Kosmoseagentuuri tehnoloogiademonstratsiooni missiooni The Project for On-Board Autonomy Maa seire väike tehiskaaslane.

Kosmoseaparaat valmis Belgia, Suurbritannia, Soome ja Tšehhi firmade koostöös ning viidi päikesesünkroonsele polaarorbiidile 22. oktoobril 2001. Ringorbiidi kõrgus on umbes 600 km.

Tehiskaaslane kaalub 94 kg, põhilised vaatlusriistad on kujutise spektromeeter CHRIS ja kõrglahutusega kaamera HRC. Proba on ainuke satelliit, mis mõõdab sama vaatlusala ühel ülelennul viies vaatesuunas, muutes satelliidi orientatsiooni. Proba mõõtmisressurss on väga väike – kaks või kolm mõõteseeriat ööpäevas. Proba mõõtmisi korraldab Euroopa Kosmoseagentuur. Kujutise spektromeetriga CHRIS on mitmel korral mõõdetud ka Järvselja Õppe- ja katsemetskonna metsa-ala.

Aparaadid[muuda | muuda lähteteksti]

CHRIS (Compact High Resolution Imaging Spectrometer) on konfigureeritav kujutise spektromeeter, spektraalne piirkond 400–1050 nm, spektraalseid kanaleid 18 (piksli suurusega 17 m) või 63 (piksli suurusega 34 m). Kaadri suurus on nadiiris 13×13 km. Samal ülelennul mõõdetakse objekti nadiiris ning 30° ja 60° ette ja taha vaadates.

HRC (High Resolution Camera) on 10-meetrise piksliga must-valge kaamera, kaadri suurus on 5×5 km.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]