Louise Charlotte

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Printsess Louise Charlotte (Taani))
Louise Charlotte

Louise Charlotte (30. oktoober 1789 Kopenhaagen28. märts 1864 Kopenhaagen) oli Taani printsess.[1]

Louise Charlotte'i isa oli Taani ja Norra prints Frederik ning ema Mecklenburg-Schwerini printsess Sophie Frederikke.[1]

Louise Charlotte oli praktiline ja majanduslikult mõtlev naine, kes rangelt jälgis õukonna majanduskulusid. Ta tundis pisut huvi kunsti ja luule vastu.

19. sajandi keskel tekkis Taani päriluskriis. Kuningal Frederik VII-l polnud lapsi ega seaduslikke vendi-õdesid. (Väljaspool abielu sündinud õdesid-vendi oli tal kümmekond, aga need ei tulnud arvesse.) Kuninga üks onu ja kaks tädi olid juba lastetuna surnud. Troonipärija oli teine onu Ferdinand, kes oli samuti lastetu ja üsna eakas. Nende järel olidki troonipärimisjärjekorras Louise Charlotte ja tema lapsed. Kuid Louise Charlotte'i ainus poeg pidi pärima Hessen-Kasseli.

1851 loobusid Louise Charlotte ja tema poeg Friedrich Taani trooni pärimise õigusest. See õigus ei läinud aga Louise Charlotte'i teisele tütrele Mariele, vaid kolmandale tütrele Louise'ile.

1863 surigi algul Ferdinand ja samal aastal mõni kuu hiljem Frederik. Trooni päris Louise, kes sellest aga kohe loobus oma abikaasa Christian IX kasuks. Järgmisel aastal suri Louise Charlotte seal, kus oli sündinudki: Kopenhaagenis Christiansborgi lossis.

Abielu ja lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

10. novembril 1810 abiellus Louise Charlotte Amalienborgi lossis Hessen-Kasseli maakrahvi Wilhelmiga. Abielust sündisid[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Louise Charlotte'i sugupuu (inglise keeles)
  2. Wilhelmi sugupuu (inglise keeles)