William, Walesi prints

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Prints William, esimene Cambridge'i hertsog)
William, Walesi prints
Sünniaeg William Arthur Philip Louis of Wales
21. juuni 1982 (41-aastane)
Saint Mary haigla
Ristimise aeg 4. august 1982
Alma mater
Abikaasa(d) Catherine
Lapsed Cambridge'i prints George, Cambridge'i printsess Charlotte, Cambridge'i prints Louis
Pereliikmed Prints Harry
Dünastia Windsori dünastia
Koduleht https://www.royal.uk/the-prince-of-wales

William, Walesi prints (sündinud 21. juunil 1982 Londonis Saint Mary haiglas) on Briti kuningliku perekonna liige, Suurbritannia troonipärija.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Prints William on Elizabeth II lapselaps, praeguse kuninga Charles III ja tema esimese abikaasa printsess Diana esimene laps. Sellepärast on tema tiitel William (Tema Kuninglik Kõrgus). Lapsepõlves kutsusid vanemad teda hellitavalt vombatiks.

Ta ristiti 4. augustil 1982 oma vanavanaema, leskkuninganna Elizabethi 82. sünnipäeval Buckinghami palees. Tema ristivanemad on Kreeka kuningas Konstantinos II, Sir Laurens van der Post, leedi Alexandra Ogilvy, lord Romsey, Westminsteri krahvinna Natalia Grosvenor ja leedi Susan Hussey.

Lisaks nooremale vennale prints Harryle on tal isa teise abikaasa Camilla Parker Bowlesi kaudu kasuvend Tom Parker Bowles ja kasuõde Laura Lopes.

1. märtsil 1991, kui perekond oli visiidil Walesis Cardiffis, oli William esimest korda avalikkuse ees. Pärast lennukiga saabumist läks kaheksa-aastane prints vanematega Llandaffi katedraali. Olles katedraalis ringkäigu teinud, kirjutas ta sissekande külalisteraamatusse. Kuna ta tegi seda vasaku käega, saadi selle põhjal järeldada, et prints on vasakukäeline.

Ema surm[muuda | muuda lähteteksti]

31. augustil 1997 hukkusid Williami ema Diana ja tema kaaslane Dodi Fayed autoõnnetuses Pariisis Pont de l'Alma tunnelis. Õnnetus juhtus vaid mõni päev pärast seda, kui Diana oli poegadega Lõuna-Prantsusmaal puhkusel viibinud. Mõlemad printsid olid õnnetuse päeval Balmorali lossis vanaema juures. Isa Charles äratas pojad, et neile kohutavast sündmusest teada anda.

Diana matustel saatsid Williamit kirstu taga kõndimisel vend, isa, vanaisa prints Philip ja onu krahv Spencer. Matusekõnes lubas onu õelaste eest hoolitseda, kuid hiljem ei ole Williamil onuga palju kokkupuuteid olnud[viide?].

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Prints William on algusest lõpuni õppinud Briti koolisüsteemi järgi. Ta käis Jane Mynorsi lasteaias; Wetherby koolist sai ta alg- ja Ludgrove'i koolist Berkshire'is põhihariduse. Pärast seda astus ta Etoni Kolledžisse. Seal õppis ta A-tasemel geograafiat, bioloogiat ja kunstiajalugu.

Nagu järjest enam briti teismelisi, otsustas ka William pärast Etoni lõpetamist aasta vahele jätta. Ta võttis osa Briti Armee treeningutest Belize'is ning oli vabatahtlik Tšiilis.

Pärast seda aastat astus prints 2001 Saint Andrewsi Ülikooli Šotimaal, mille ta 2005. aastal lõpetas. Esialgse eriala, kunstiajaloo, vahetas ta hiljem geograafia vastu. Koolis õppimise ajal kasutas ta nime William Wales.

2006. aasta jaanuaris alustas William kadetikursust Sandhursti Kuninglikus Sõjaväeakadeemias, et saada armeeohvitseriks. Tema vend alustas seal õpinguid juba 2005. aasta maikuus. William lõpetas õppeasutuse 15. detsembril 2006 nooremleitnandi auastmes.

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

2005. aasta juulis täitis William oma esimesi kuninglikke ülesandeid, esindades Elizabeth II-t Uus-Meremaal teises maailmasõjas hukkunute mälestustseremoonial. Sama aasta septembris teatati, et Williamist saab jalgpalliliidu president 2006. aasta maist ning heategevusliku organisatsiooni Centrepoint, mis tegeleb kodututega, patroon. Centrepoint on esimene organisatsioon, mille patroon William on.

Oktoobris 2005 töötas prints Chatsworth House'is Devonshire'i hertsogi maamajapidamises.

Nagu paljud tema eelkäijadki, otsustas William teenida Briti kaitseväes. Ta soovis pärast Sandhursti lõpetamist olla tegevteenistuses eesliinil. Võttes arvesse aga tema positsiooni ja varasemate Briti valitsuste vastuseisu troonipärija saatmisele ohtlikesse olukordadesse, paistab, et see soov jääb tal täitmata.

Tulevik[muuda | muuda lähteteksti]

Tema kui kuningas Charles III vanima poja puhul eeldatakse, et ühel päeval pärib William trooni ning temast saab Suurbritannia ja Rahvaste Ühenduse kuningas. Kui William otsustab valida oma eesnime, saab temast kuningas William V. Samas võib ta valida ka teise nime, nagu tegid prints Albert Edward 1901 ja prints Albert 1936. Öeldakse, et Williamile on vastumeelt kuninglik protokoll ning ta tahab rohkem vabadust otsustamisel nagu tema emagi.

Suhted[muuda | muuda lähteteksti]

Prints William kihlus oktoobris 2010 Catherine Middletoniga. Pulmad peeti 29. aprillil 2011 Westminster Abbey katedraalis Londonis. Pulmatalituse viisid läbi Canterbury peapiiskop Rowan Williams, Westminsteri dekaan John Robert Hall ja Londoni piiskop Richard Chartres.

22. juulil 2013 sündis poeg George Alexander Louis. 2. mail 2015 sündis tütar,[1] kelle nimeks sai Charlotte Elizabeth Diana. [2][3]

23. aprillil 2018 sündis teine poeg Louis.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Royal baby: Duchess of Cambridge gives birth to daughter". BBC News Online. 2. mai 2015, 13:25.
  2. "New British princess named as Charlotte Elizabeth Diana". Reuters. 4. mai 2015. Originaali arhiivikoopia seisuga 4. mai 2015. Vaadatud 4. mail 2015.
  3. "Royal princess named Charlotte Elizabeth Diana". BBC News Online. 4. mai 2015.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]