Prints Edward, Edinburghi hertsog

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Prints Edward, Wessexi krahv)
Prints Edward, Edinburghi hertsog
Sünniaeg 10. märts 1964 (60-aastane)
Amet poliitik
Abikaasa(d) Sophie
Lapsed Leedi Louise Windsor
Pereliikmed Charles III, Anne, Prints Andrew, Yorki hertsog
Koduleht https://www.royal.uk/the-earl-of-wessex

Prints Edward, Edinburghi hertsog (sündinud Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor; 10. märtsil 1964) on Suurbritannia ja Põhja-Iiri prints, kuninganna Elizabeth II noorim laps ja kolmas poeg. Tema vanim vend on kuningas Charles III.

Ehkki sündides oli ta kolmas Briti troonipärimisjärjekorras, on ta praegu järjekorras 13. kohal.

Sünd[muuda | muuda lähteteksti]

Edward sündis 10. märtsil 1964 Buckinghami palees Londonis. Tema ema oli kuninganna Elizabeth II ja isa prints Philip. Ta ristiti Windsori lossis 2. mail 1964 ning tema ristivanemad on: Gloucesteri krahv, Hesseni ja Rheini printsess Louise, Snowdoni krahv, Kenti krahvinna ja Hannoveri printsess George. Valitseva monarhi lapsena on ta sünnist saati Suurbritannia ja Põhja-Iiri prints (Tema Kuninglik Kõrgus).

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Edwardit kasvatas kuni seitsmenda eluaastani guvernant, nagu teisigi kuninglikke lapsi. Hiljem käis ta Gibbsi koolis Kensingtonis. 1972 suundus ta Heatherdowni Algkooli Berkshire'is. Oma isa ja vendade eeskujul käis ta Gordonstounis Šotimaal. Edward veetis ka ühe aasta välismaal, õppides Uus-Meremaal kuni 1982. aastani.

Inglismaale naasnud, läks Edward Cambridge'i Ülikooli ajalugu õppima, mille ta 1986 ka lõpetas. Sellega on ta neljas inimene Briti kuningakoja ajaloos, kellel on ülikoolikraad. Teised on Richard, Gloucesteri krahv, Walesi prints Charles Charles Mountbatten-Windsor ja prints William.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli lõpetamist liitus Edward Kuningliku Merejalaväega, et saada ohvitseriks. Kuid merejalavägi osutus printsi jaoks liiga nõudlikuks ning ta lahkus 1987 jaanuaris enne lõpetamist. Selle tõttu langes aga printsi peale avalikkuse kriitika, et ta on liiga nõrk.

Pärast merejalaväest lahkumist hakkas prints tegelema teatriga, millest ta huvitus juba kooli ajal. 1980. aastate lõpul töötas ta kahe teatrilavastuse kallal, sealhulgas ka Andrew Lloyd Webberi teatris.

Printsi sisenemist televisioonimaailma kritiseeriti laialdaselt saate "It's a Royal Knockout" tõttu, kus võistkonnad, mida toetasid tema ja teised kuningliku perekonna liikmed, võistlesid heategevuse nimel. 1993 lõi prints Edward Windsori nime all ettevõtte Ardent Television. Ardent oli tihedalt seotud erinevate dokumentaalfilmidega, eriti sellistega, mis tehtud Euroopa kuninglikest perekondadest. Kuna printsil oli eksklusiivne juurdepääs Windsori lossi kuninglikele arhiividele, oli tema käsutuses suur hulk materjali. Edwardit süüdistati samas kuninglike sidemete ärakasutamises omakasu nimel; Ardenti finantsolukord oli rajamisest peale kõike muud kui hea.

2002. aastal kuulutas prints, et astub Ardenti direktori kohalt tagasi, et täita oma kuninglikke kohustusi ning toetada kuningannat tema aastapäeval.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

9. jaanuaril 1999 kuulutas prints Edward oma kihlust Sophie Rhys-Jonesiga, kes töötas tema enda firmas suhtekorraldajana ning on printsi väga kauge sugulane. Laulatus toimus 19. juunil 1999 St. George'i kabelis Windsoris ning sellega lõhuti traditsiooni kuninglike abielude sõlmimisest Westminster Abbeys. Pulmapäeval andis kuninganna talle tiitlid "Wessexi krahv" ja "Severni vikont"; seegi oli traditsiooni murdmine, kuna tavaliselt olid suverääni pojad hertsogid. Wessexi krahvi tiitel oli samuti ebatavaline. Viimane Wessexi krahv oli toona olnud Harold Godwinson enne oma trooniletõusu 1066. Edwardi ametlik tiitel oli seejärel Wessexi krahv (Tema Kuninglik Kõrgus), sellal kui Sophie oli Wessexi krahvinna (Tema Kuninglik Kõrgus).

Krahvil ja krahvinnal on kaks last, 2003. aastal sündinud tütar Louise, keda tuntakse kui Leedi Louise Windsorit, ja 2007. aastal sündinud James Windsor, Severni vikont. Abikaasad on palunud, et nende lapsed saaksid krahvi/krahvinna tiitli printsi/printsessi oma asemel. Kuid kuna selleks pole kuninganna veel vastavat seadust välja andnud, on nad ikkagi prints(ess)id. Paari järgnevad pojad-tütred oleksid honourable ('kõrgeausus') või lady ('leedi').

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

Edward ja tema abikaasa täidavad kuninganna nimel väga paljusid kuninglikke kohustusi, saades selleks iga-aastase sissetulekuna 141 000 naela. 2010. aastatel võttis ta üha üle esindusrolle oma isalt prints Philipilt, kuna viimane oli oma vanuse tõttu pidanud neist loobuma. Hertsogi teised kohustused näitavad tema huve spordis ja kunstides.

Edinburghi hertsogkond[muuda | muuda lähteteksti]

Krahvi pulmade ajal teatati, et krahv võtab aegamööda üle tiitli "Edinburghi hertsog", kuigi ta ei päri seda oma isalt.

2023. aastal, Edwardi 59. sünnipäeval, anti talle Edinburghi hertsogi tiitel. Seega on tema korrektne kõnetusviis "Tema Kuninglik Kõrgus Edinburghi hertsog".[1][2] Samas pole tiitel päritav ja liidetakse Edwardi surma uuesti Briti krooniga.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "The Crown Office". The London Gazette. Vaadatud 15. märts 2023.
  2. "The King confers The Dukedom of Edinburgh upon The Prince Edward". The Royal Family. 9. märts 2023. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. märts 2023. Vaadatud 10. märts 2023.
  3. Tominey, Camilla (10. märts 2023). "Prince Edward may have the Duke of Edinburgh title – but getting it wasn't easy". The Telegraph. Vaadatud 10. märts 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]