Arthur Connaught

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Prints Arthur Connaught)
Arthur Connaught

Arthur Frederick Patrick Albert Connaught (13. jaanuar 1883 Windsori loss, Berkshire12. september 1938) oli Briti kuningliku perekonna liige, 19201923 Lõuna-Aafrika Liidu kindralkuberner.

Sünd[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Arthuri isa oli kuninganna Victoria ja prints Alberti kolmas poeg, Connaughti ja Strathearni hertsog Arthur. Tema ema oli Preisi printsess Luise Margarete. Prints ristiti 16. veebruaril 1883 Windsori lossis. Tema ristivanemad olid kuninganna Victoria, Saksamaa keisrinna Augusta, Hollandi printsess Marie, Cambridge'i hertsog George, onu Alfred Saxe-Coburg-Gotha ja Preisi prints Friedrich Leopold. Tema tiitel oli sünnist saadik "tema kuninglik kõrgus".

Arthur oli esimene kuninglik prints, kes õppis Etoni kolledžis.

1900 suri Alfredi onu ja ristiisa Alfred meessoost pärijata. Talle kuulunud Saksi-Coburg-Gotha hertsogi tiitli pidi pärima Arthuri isa, kuid see loobus enda ja oma poja nimel Arthuri onupoja Carl Eduardi kasuks. Väidetavalt andis Arthur endast aasta nooremale Carl Eduardile peksa, sest see ei tahtnud hertsogitiitlit vastu võtta.

Sõjaväeteenistus[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Etoni lõpetamist läks Arthur Sandhursti Kuninglikku Sõjaväeakadeemiasse ning teenis 7. husaaride väeosas. Teise Buuri sõja ajal oli prints mitu kuud tegevteenistuses Krugersdorpis. 1902. aastal sai temast kapten ning samal aastal ka oma rügemendi kolonel.

Esimese maailmasõja ajal teenis prints Arthur kindralite John Frenchi ja Douglas Haigi adjutandina. 1919. aastal sai temast kolonelleitnant ja 1922. aastal reservvägede kolonel. 1922. aasta oktoobris ülendati Arthur kindralmajoriks ning temast sai oma onupoja George V adjutant.

Kuna George'i lapsed olid maailmasõja järel liiga noored, et täita kuninglikke kohustusi, tegi seda prints Arthur.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Arthur ja Alexandra Connaughti pulmapäev

12. oktoobril 1913 abiellus Arthur Fife'i hertsoginna Alexandra Duffiga St Jamesi palees. Alexandra oli Edward VII lapselaps, Arthuri onutütre tütar. Pärast abiellumist olid Arthur ja Alexandra "nende kuninglikud kõrgused prints ja printsess Arthur Connaught".

Abikaasadel oli üks laps: Alastair Connaught, hilisem MacDuffi markii ja teine Connaughti hertsog (9. august 191426. aprill 1943).

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

19201923 oli Arthur Connaught Lõuna-Aafrika kindralkuberner. Pärast Suurbritanniasse naasmist tegutses Arthur heategevuslikes organisatsioonides. Ta kuulus ka vabamüürlaste hulka nagu tema isa.

Prints Arthur suri 1938. aastal 55-aastaselt maovähki. Tema viimane avalik ülesastumine oli 1937. aastal George VI kroonimisel. Arthuri ainus poeg Alastair sai teiseks Connaughti ja Strathearni hertsogiks ning Sussexi krahviks 1942, kui Arthuri isa suri. Alastairi surmaga 1943 kadusid Connaughti ja Strathearni hertsogkond.