Priit Volmer

Allikas: Vikipeedia

Priit Volmer (sündinud 6. septembril 1978 Tartus) on eesti ooperilaulja (bass).

Priit Volmer Birgitta Festivalil augustis 2014

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Priit Volmer alustas kooliteed Pärnu-Jaagupi Põhikoolis. Lisaks õppis ta kohalikus lastemuusikakoolis algul plokkflööti ja hiljem klarnetit (õp Madis Schmidt). Kui Priit oli 12-aastane, kolis ta koos emaga Tartusse ja hakkas õppima Hugo Treffneri Gümnaasiumis, mille lõpetas 1996. aastal. Tartus jätkusid ka õpingud Tartu II Lastemuusikakoolis klarneti ja hiljem saksofoni erialal (õp Andres Paasik), mille ta lõpetas 1994. aastal.[1]

Seoses isa tööga veetis Priit Volmer lapsena palju aega teatris ja teadis juba siis, et soovib pääseda lavale, kuigi teater tema mõistes tähendas siiski vaid sõnateatrit.

Lauluõpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Laulmist sattus Priit Volmer õppima juhuse tahtel. Kuigi enamik klassikaaslasi Hugo Treffneri Gümnaasiumist otsustas Tartu Ülikooli kasuks, läinud Priit siiski ema soovil Heino Elleri Muusikakooli uurima, millal saksofonieriala katsed on. Koolis selgunud, et saksofoniga on hiljaks jäädud, aga lauluerialale saaks veel proovida. Kuigi Volmer polnud varem laulmisega tegelenud, läbis ta katsed edukalt ja võeti õppima Henn Pai lauluklassi. Elleri muusikakooli lõpetas ta 2000. aastal.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (2000–2004) õppis ta laulu Leedu tenori Virgilijus Noreika, Sibeliuse Akadeemia laulupedagoogi professor Matti Pelo ja soome ooperilaulja professor Jaakko Ryhäneni juhendamisel. Viimasega teeb Volmer teatud määral koostööd siiani.

Priit Volmer on osalenud Maria Acda (2004), Rudolf Piernay (2005–2006) ja David Jonesi (2009, Kungälv) meistrikursustel.

Teatritöö[muuda | muuda lähteteksti]

Priit Volmer tegi kooliteatris kaasa juba Elleri kooli päevil õpetaja Mari Karmi juhendamisel. Elleri kooli perioodil (1996–2000) sai ta kaasa teha Viljandi Ugala lavastuses "Ainult unistus" ja laulda Vanemuise ooperikooris. Aastatel 2000–2004 laulis ta rahvusooperi Estonia ooperikooris ja 2004–2013 töötas Estonia solistina. Esimene päris ooperiroll oligi tal Estonias, Mitjuhha "Boriss Godunovis". Hooajast 2013/2014 kuni hooajani 2015/2016 kuulus Volmer Bonni Ooperiteatri solistide nimekirja, kuid tegi aeg-ajalt rolle ka Estonia teatris. Alates 2016. aasta sügisest töötab ta taas Estonias.

Bonni ooperimaja septembris 2015

2008. aastal hakkas Priit Volmer näitlema teatris Varius, mis toob välja Eesti kultuuriloolisi lavastusi.

Priit Volmer Estonia teatri laadapäeval septembris 2016

Repertuaar[muuda | muuda lähteteksti]

Tema repertuaari kuuluvad don Alfonso (Mozarti "Così fan tutte"), Wagneri Kuningas Marke ("Tristan ja Isolde"), Biterolf ("Tannhäuser") ja Titurel ("Parsifal"), Eichmann (Tüüri "Wallenberg"), Alidoro (Rossini "Tuhkatriinu"), Leporello (Mozarti "Don Giovanni"), Mefisto (Gounod’ "Faust"), Kuningas (Prokofjevi "Armastus kolme apelsini vastu"), Colline (Puccini "Boheem"), Sparafucile, Ceprano (Verdi "Rigoletto"), Cesare Angelotti, Sciarrone, kirikuteener (Puccini "Tosca"), Jutustaja, Sarastro (Mozarti "Võluflööt"), Horn (Verdi "Maskiball"), Zuniga (Bizet’ "Carmen"), Preester (Eespere "Gurmaanid"), Hulkur (Orffi "Tark naine"), Vürst Gremin (Tšaikovski "Jevgeni Onegin"), Mitjuhha (Mussorgski "Boriss Godunov"), Bartholomeus (Tubina "Barbara von Tisenhusen"), Marssal Ney (Kaumanni "Mina – Napoleon!"), Bob (Menotti "Vanatüdruk ja varas"), Koer (Steineri "Kosjas"), Filiberto (Rossini "Sinjoor Bruschino"), Munk (Verdi "Don Carlo"), Markii d’Obigny, Doktor Grenvil (Verdi "La traviata"), Montano (Verdi "Othello"), Markus, Must-Mats ja Tom (Britteni "Väike korstnapühkija"), kuningas, Ramfis (Verdi "Aida"), Luther, Crespel (Offenbachi "Hoffmanni lood"), Timur (Puccini "Turandot"), Palemon (Massenet "Thäis"), 1. Naatsaretlane (Straussi "Salome"), Daland (Wagneri "Lendav Hollandlane"), Rocco (Beethoveni "Fidelio"), Adhemar de Monteil (Verdi "Jérusalem"), Bonze (Puccini "Madam Butterfly"), Bartolo (Mozarti "Figaro pulm"), Raivo, Üllar (Puuri "Pilvede värvid"), Manfred Mim (Mimi "Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas"), Ashby (Puccini "Tütarlaps kuldsest läänest"), Vassili Sobakin (Rimski-Korsakovi "Tsaari mõrsja", Isa Laurent (Gounod’ "Romeo ja Julia", Don Pasquale (Donizetti "Don Pasquale"), Ferrando (Verdi " Trubaduur"), Põrgupõhja Jürka (Varrese "Põrgupõhja uus Vanapagan").

Laulnud ka rolle ooperite kontsertettekannetel: Abimélech (Saint-Saënsi "Simson ja Delila", Publio (Mozarti "Tituse halastus"), Sarvik (R. Kangro/K. A. Hermann "Uku ja Vanemuine"), Soldat Schnalsist (Catalani "La Wally"), Gesler (Rossini "Wilhelm Tell"), Callistene (Donizetti "Poliuto"), Capellio (Bellini "I Capuleti e i Montecchi"), Nourabad (Bizet "Pärlipüüdjad"), Rochefort (Donizetti "Anna Bolena") ning operettides ja muusikalides: Don Quijote (Leigh’ "Mees La Manchast"), Vargamäe Andres (Kerge/Raadiku "Vargamäe tõde ja õigus"), Kolonel Pickering (Loewe’ "Minu veetlev leedi"), Aristide (Ábrahámi "Savoy ball"), Sweeney Todd (Sondheimi "Sweeney Todd") jpm.

Priit Volmer on laulnud bassipartiid ka vokaal-sümfooniliste teoste ettekannetel, nagu J. S. Bachi "Jõuluoratoorium", "Magnificat" ning "Johannese passioon" ja "Matteuse passioon", Schuberti Missa G-duur, Charpentier’ "Te Deum", Beethoveni "Missa C-duur", Mozarti "Missa c-moll" ja "Reekviem"; Verdi, Dvořáki ja Fauré Reekviemid, Puccini "Missa di Gloria" ning Preestri ja Surmapiina ingli partiid Elgari oratooriumis "Gerontiuse unenägu", samuti bassipartiid Peeter Vähi vokaal-sümfoonilistes teostes "Müstilisel Kaydara-maal" ja "Maarja Magdaleena evangeelium". Osalenud solistina Haapsalu vanamuusikafestivalil ning mänginud Ivo Schenkenbergi Hardi Volmeri multimeediaetenduses "Tallinn pole enam kaugel". Nargen Opera lavastustes laulnud Buonafedet (Haydni "Elu kuu peal") ja don Fernandot (Beethoveni "Fidelio") ning KaivConsorti lavastuses Vanderselli (Orffi "Kuu"). Koostöös Tallinna Filharmooniaga laulis Uberto rolli Pergolesi ooperis "Teenija-käskijanna".

Ta on osalenud ka teatri Varius lavastustes: Benno Hansen (Sarapuu "His Master’s Voice", "Viis kuud Vildega", "Lõbusad estoonlased", "Mojens!"), Nils Ferlin (Sarapuu "Üksi ja vaba") ja Lennart Meri (Sarapuu "Lennud"), Oscar Wilde, Tiit Piibeleht (Sarapuu "Wilded"), Karl Menning (Sarapuu "Treffpunkt Berliin"), Sergius Lipp (Sarapuu "Kriuh-va-tšiuh") .

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2007 "Georg", Allfilm – ooperilaulja
  • 2008 "Lacrimosa", Soome Rahvusringhäälingu telemängufilm – laulusolist [2]
  • 2011 "Nöbinina", ETV lastelavastus – raamatukoguhoidja Pierre
  • 2017 "Siberi võmm", Kanal 2 telesari – Hermes Taluste

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2002 – I preemia Mart Saare laulude parima interpretatsiooni eest Eesti Muusikaakadeemia laulukonkursil
  • 2005 – Harjumaa teatripreemia Leporello rolli eest Mozarti "Don Giovannis"[3]
  • 2008 – Marje ja Kuldar Sinki noore laulja preemia[4] ja rahvusooperi Estonia kolleegipreemia[5]
  • 2009 – Tiit Kuusiku stipendium
  • 2013 – SEB publikupreemia[6]
  • 2017 – SEB publikupreemia[7] ja rahvusooperi Estonia kolleegipreemia[8]
  • 2021 – Eesti Teatriliidu muusikaauhind (nimiosa Gaetano Donizetti ooperis „Don Pasquale“ (Estonia))[9]
  • 2024 – Georg Otsa nimeline auhind (vokaalse meisterlikkuse eest ühes sisukate ja säravate rollikäsitlustega muusikateatri kõigis žanrites: Eichmann (Tüüri "Wallenberg"), kolonel Pickering (Loewe "Minu veetlev leedi"), kuningas Marke (Wagneri "Tristan ja Isolde"), don Alfonso (Mozarti "Così fan tutte"), Mefisto (Gounod’ "Faust"), Cervantes ja don Quijote (Leigh’ "Mees La Manchast"), Daland (Wagneri "Lendav hollandlane"), isa Laurent (Gounod’ "Romeo ja Julia"), nimiosa (Donizetti "Don Pasquale"), Ferrando (Verdi "Trubaduur"), Sarastro (Mozarti "Võluflööt"), Heinrich der Vogler (Wagneri "Lohengrin"), Arkel (Debussy "Pelléas ja Mélisande", kõik Rahvusooper Estonia), Manfred MIM (Manfred MIMi "Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas", Rahvusooper Estonia ja Kanuti Gildi SAAL), nimiosa (Sondheimi "Sweeney Todd"), Jürka (Varrese "Põrgupõhja uus Vanapagan", mõlemad Teater Vanemuine) ning Rocco (Beethoveni "Fidelio", Bonni Teater). Samuti laiahaardelise tegevuse eest kontserdilavadel nii kammermuusiku kui ka suurvormide solistina.)

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Priit Volmeri isa oli laulja ja näitleja Peeter Volmer[10], kes töötas aastatel 1962–1977 Vanemuise teatris koorilauljana ja 1980. aastast Pärnu Endla teatris lavameistrina, mille kõrvalt tegi lavastustes pisirolle. Peeter Volmeri ema ja Priidu vanaema oli Vanemuise ooperiprimadonna Terese Adele Mugasto, vanaisa aga arst Leonid Volmer. Priit Volmeri ema Aime Volmer on töötanud meditsiini alal ja teinud sotsiaaltööd.

Priit Volmer on abielus. Abikaasa Kristi Volmer mängib rahvusooperi Estonia orkestris oboed ja inglissarve. Peres kasvab kaks tütart.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]