Posjolok sovhoza imeni Lenina

Allikas: Vikipeedia
Posjolok sovhoza imeni Lenina

vene Посёлок совхоза имени Ленина
Lasteaed asulas
Lipp
Vapp

Elanikke 7234 (2021)

Koordinaadid 55° 35′ N, 37° 44′ E
Posjolok sovhoza imeni Lenina (Moskva oblast)
Posjolok sovhoza imeni Lenina

Posjolok sovhoza imeni Lenina (vene keeles Посёлок совхоза имени Ленина) on asula Venemaal Moskva oblastis Lenini rajoonis. 2019. aastani oli see külaasunduse Sovhoz imeni Lenina keskus.

Asula jääb Moskvast kagu suunas vahetult Moskva ringtee taha. Tal on ühine piir Moskva linnaga ja Razvilka asulaga. Asula kõrvalt möödub Moskva ringteega ristuv Kaširski maantee.

2010. aasta seisuga elas asulas 3694 inimest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asula tekkis sovhoosi (asutatud 1918. aastal[1], 1928–1995 Lenini-nimeline sovhoos, 1995. aastast aktsiaselts Sovhoz imeni Lenina) keskusena. 1933. aastal ehitati esimene kahekorruseline kilpmaja 16 korterile[1]. 1941. aastal rajati algkool, 1987. aastal keskkool[1].

2005. aastal munitsipaalreformi käigus sai Posjolok sovhoza imeni Lenina külaasunduse keskuseks.[1]

Infrastruktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Asulasse on rajatud paljukorruselised kortermajad. Infrastruktuur on hästi varustatud; sotsiaalse infrastruktuuri rajatistest on asulas kool, lasteaed, lastesõim, ambulatoorium, kultuurimaja, raamatukogu, spordikompleks ning kaubandus- ja teenindusettevõtted.

Asula suurima ettevõtte Sovhoz imeni Lenina rahaga (ilma riigi toetuseta) ehitati aastatel 2015–2017 asulas uus koolihoone maksumusega 1,5–2,0 miljardit rubla. See on seni ainus kool Venemaal, mis on varustatud Soome tehnoloogiaga.[2] Veel varem ehitati majandi rahaga lasteaed Zamok Detstva (maksumus 260 miljonit rubla)[3].

Pavel Grudinin, Sovhoz imeni Lenina direktor (võttis osa 2018. aastal Venemaa presidendivalimistest kommunistide kandidaadina), nimetab oma ettevõtet ja asulat "sotsialismi saarekeseks" ("островок социализма").[2] Valimiskampaania ajal korduvalt ülesastunud Venemaa kommunistliku partei liider Gennadi Zjuganov agiteerides nende kandidaadi poolt hääletama nimetas ettevõtet ja asulat "Grudinini sotslinnakeseks".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]