Portlandi saar

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kohast Inglismaal; Uus-Meremaa saare kohta vaata artiklit Portlandi saar (Uus-Meremaa).

Portlandi saare pankrannik
Portlandi saare põhjaosa, vasakul on näha Chesil Beach. Pildistatud Portlandi saarelt (1999)

Portlandi saar on poolsaar[1] (endine saar) Edela-Inglismaal Dorseti krahvkonnas La Manche'i ääres. Seda ühendab Suurbritannia saare põhiosaga 29 km pikkune kitsas maariba Chesil Beach, mis kulgeb piki Dorseti rannikut.

Poolsaar on põhjast lõunasse 6,4 km pikk ja läänest itta 2,4 km lai. Kirdest ja idast piirab poolsaart Weymouthi laht. Poolsaare lõunatipp kannab nime Bill of Portland[2].

Portlandi saare ja Weymouthi vahel asuvas Balaclava lahe sopis asub Portlandi sadam.

Portlandil elab 2005. aasta keskpaiga hinnangul 12 710 inimest. Viimased ametlikud andmed pärinevad 2001. aasta Suurbritannia rahvaloenduselt, kui neid oli 12 800.

Poolsaar koosneb paekivist. Sajandeid on põhiline tegevusala saarel olnud paekivi kaevandamine.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Portland oli asustatud juba mesoliitikumis ja on nähtavasti olnud asustatud sellest ajast peale üsna pidevalt.

Vana-Rooma vallutas samuti Portlandi ja nimetas seda Vindeliseks.

1539 käskis Inglise kuningas Henry VIII rajada Portlandi lossi kaitseks Prantsusmaa sõjaväe vastu. Lossi ehitus maksis 4964 naelsterlingit. See on üks kõige paremini säilinud selle aja lossidest Inglismaal ja see on tänapäeval külastajatele avatud.

Pärast 1666 toimunud Londoni suurt tulekahju usaldati Londoni taastamistööd Inglismaa parlamendi liikmele arhitekt Christopher Wrenile, kes esindas Weymouthi. Wren kasutas taastamistöödel 6 miljonit tonni Portlandi lubjakivi. Paljud tähtsad pealinna hooned, näiteks Püha Pauluse katedraal ja Buckinghami palee, valmisid Portlandi lubjakivist.

Portlandtsemendil ei ole Portlandiga mingit pistmist. See leiutati 19. sajandi keskpaiku Leedsis ja sai nime sellest, et oli sama värvi kui Portlandi lubjakivi.

Pärast esimest maailmasõda valmistati Portlandi lubjakivist pool miljonit hauakivi sõjaväekalmistutel. Ka pärast teist maailmasõda valmistati Portlandi lubjakivist sadu tuhandeid hauakive.

Raudtee rajati Portlandile juba 19. sajandi alguses. Seda kasutati põhiliselt lubjakivi transpordiks. Raudtee suleti reisijatele 1952. Viimane kaubarong sõitis sel liinil (koos 2 reisijaga) 1965. aasta aprillis.

Pärast külma sõja lõppu suleti 1995 Portlandil mereväebaas ja 1999 lennuväebaas, kuigi lennuvälja kasutab edasi rannavalve.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Isle of Portland Encyclopædia Britannica (inglise keeles)
  2. Suur maailma atlas, lk. 55, 58

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]