Portaal:Teater/Valitud artikkel

Allikas: Vikipeedia

Soovita artiklit[muuda lähteteksti]

  1. Lisa uus valitud artikkel järjekorras järgmisele portaali alamlehele.
  2. Uuenda portaali pealehel valitud artikli kasti mallis {{Juhuslik portaali osa}} parameetri max väärtust (kasvata ühe võrra).

Valitud artiklid[muuda lähteteksti]

Portaal:Teater/Valitud artikkel/1

Komöödia ehk pilke- või naljamäng (kr kōmōdia < komos 'lõbus, lärmitsev salk' + ōdē 'laul') on lõbusa lõpplahendusega näidend, üks dramaatika žanre (võrdle tragöödia ja draamaga).

Komöödia naeruvääristab satiiri ja huumori abil inimlikke nõrkusi ja pahesid, paljastab elukorralduse pahupooli ja sotsiaalseid müüte ning pakub vabastava naeru läbi meelelahutust. Konfliktid on komöödias tavaliselt kergekaalulisemad kui tragöödias või draamas ja lahenevad mitmesuguste sekelduste, arusaamatuste, ootamatute sündmuspöörakute ja valeperipeetiate järel õnnelikult. Inimesekujutus võib olal ühekülgsem kui draamas, tüüpilist rõhutav, koomilisi liialdusi pakkuv.


Portaal:Teater/Valitud artikkel/2

Anton Tšehhov 1904. aastal
Anton Tšehhov 1904. aastal

Anton Pavlovitš Tšehhov (Антон Павлович Чехов; 29. jaanuar (17. jaanuar vkj) 1860 Taganrog15. juuli 1904 Badenweiler, Badeni suurhertsogiriik) oli vene näite- ja novellikirjanik ning praktiseeriv arst.

Anton Tšehhov oli kohaliku poodniku Pavel Jegorovitš Tšehhovi ja tema abikaasa Jevgenia Jakovlevna Morozova kuuelapselise pere kolmas laps. Tema isa oli sügavalt õigeusklik ja väga despootlik, kellel oli kombeks oma lähedasi türanniseerida ja füüsiliselt karistada. Antoni ema oli suurepärane jutuvestja, kes rääkis lastele lugusid sellest, kuidas ta oma riidekaupmehest isaga mööda Venemaad ringi rändas. Anton Tšehhov õppis ühe aasta kohalikus kreeka koolis, seejärel jätkas õpinguid Taganrogi vene gümnaasiumis (praegune nimetus Tšehhovi-nimeline gümnaasium). Vabal ajal käis ta laulmas kreeka õigeusu kloostris ja isa juhendatud laulukooris. Loe edasi...


Portaal:Teater/Valitud artikkel/3

Portaal:Teater/Valitud artikkel/3


Portaal:Teater/Valitud artikkel/4

Portaal:Teater/Valitud artikkel/4


Portaal:Teater/Valitud artikkel/5

Portaal:Teater/Valitud artikkel/5


Portaal:Teater/Valitud artikkel/6

Portaal:Teater/Valitud artikkel/6


Portaal:Teater/Valitud artikkel/7

Portaal:Teater/Valitud artikkel/7


Portaal:Teater/Valitud artikkel/8

Portaal:Teater/Valitud artikkel/8