Portaal:Maateadus

Allikas: Vikipeedia
Pildid, videod ja helifailid CommonsisLaadi uut sisu

AstronoomiaBioloogiaFüüsikaKeemiaMaateadus

Esiletõstetud artikkel

Amfiboliit (keskel) ja temast murenemise teel tekkinud lateriit.

Lateriit on rauast ning alumiiniumist rikastunud kivimite murenemise jääk.

Lateriit koosneb peamiselt hematiidist ja götiidist ning võib mõnikord sisaldada kaevandamisväärses kontsentratsioonis niklit (kaevandused Kuubal ja Uus-Kaledoonias). Lateriit esineb pehmest ja pudedast kuni tiheda ja kõva kivimini. Lateriidi värvus sõltub eelkõige raua oksiidide sisaldusest, ulatudes valgest tumepruunini.

Lateriit tekib piirkondades, kus on palju sademeid ning kõrged õhutemperatuurid. Lateriidi tekke jaoks on oluline ka kuiva aastaaja olemasolu ning reljeef, mis tagab piisava põhjavee liikuvuse.

Esiletõstetud pilt



Kurd on lainjas geoloogiline struktuur. Pildil olev kurd asub Kreeta saarel.

Pildi autor on Dieter Müller.

Kas teadsid?

  • Guaano on maavara, mis tekib lindude väljaheidetest.

Teadlasi

Alfred Wegener, 1912
Alfred Wegener, 1912

Alfred Lothar Wegener (1. november 1880 Berliinnovember 1930 Gröönimaa) oli oma ajast ees olev mitmekülgne loodusteadlane, kes sai tuntuks mandrite triivi hüpoteesi loojana.

Wegeneri eluajal tema ideed toetust ei leidnud, sest ei suudetud mõista, mis jõud võiks suuta laamu ja nendel lasuvaid mandreid liigutada. 1960. aastail loodud laamtektoonika teooria pakkus lõpuks välja usutava mehhanismi ning tänapäeval peetakse seda maateadustes üheks olulisemaks teooriaks.

Maateaduste loendeid

Maateaduste portaalist

Maateadus on Maad uurivate teadusharude üldnimetus.

Maateadus jagatakse erinevateks teadusharudeks, mis uurivad erinevaid geosfääre. Mõnikord peetakse maateaduse sünonüümiks geoloogiat või geograafiat, mis aga pole päris korrektne. Maateadus hõlmab ka näiteks meteoroloogiat, mis geoloogia alla ei kuulu. Geograafia on aga maateadustega võrreldes hoopis teistsuguse lähenemisega teadus, kus põhitähelepanu on inimestel ja nende vastastikmõjul ümbritsevaga.

Maateadused kuuluvad nn eluta loodust uurivate loodusteaduste hulka, erinedes seega bioloogilistest teadustest. Tuleb märkida, et eluta on maateaduste uurimisobjektid küll vaid bioloogilises mõttes. Geoloogias peetakse Maad oma tegutsevate vulkaanide, liikuvate laamade, voolavate jõgede jms vägagi elavaks planeediks.

Kategooriapuu

Kuidas saad aidata?