Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel

Allikas: Vikipeedia

Soovita artiklit[muuda lähteteksti]

  1. Lisa uus Valitud biograafia järjekorras järgmisele portaali alamlehele.
  2. Uuenda portaali pealehel mallis {{Portaalvasak1}} parameetri Valitud artikkel num väärtust (kasvata ühe võrra).

Valitud artiklid[muuda lähteteksti]

Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/1

Nadežda Durova ohvitserivormis

Nadežda Andrejevna Durova (vene keeles Надежда Андреевна Дурова; 30. september 1783 (vkj 17. september) Kiiev2. aprill (vkj 21. märts) 1866 Jelabuga) oli Venemaa sõjaväelane ja kirjanik, esimene naissoost ohvitser Venemaal.

Oma eluajal oli ta tuntud eelkõige varjunimede Aleksandr Sokolov (kasutas 18061807) ja Aleksandr Aleksandrov (kasutas 18071866) all.

Nadežda Durova oli husaariohvitser Andrei Vassiljevitš Durovi ja tema abikaasa, ukraina aadlike Aleksandrovitšite suguvõsast põlvneva Nadežda Ivanovna Durova esimene laps. Tütre sünd oli emale pettumus, sest ta oli lootnud poja abil lepitada oma isa, kes polnud talle kunagi andestanud salaja sõlmitud kihlust ja hilisemat abielu ohvitser Duroviga. Loe edasi ...


Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/2

Albert Kivikas 1930. aastatel
Albert Kivikas 1930. aastatel

Albert Kivikas (18. jaanuar 1898 Suure-Jaani19. mai 1978 Lund) oli eesti kirjanik ja ajakirjanik, kes on tänapäeval tuntud eelkõige Vabadussõja-teemalise romaani "Nimed marmortahvlil" autorina.

Kirjanduslikke katsetusi alustas Albert Kivikas luuletuste kirjutamisega, mida ta avaldas Andres Kamseni kaubanduskooli ajakirjas Lõõmav Tungal. Suure ajakirjanduse veergudel debüteeris ta sonetiga "Kevadine külm", mis ilmus pseudonüümi A. Pedajas all 30. märtsil 1916 ajalehes Sakala. 17. juunil 1916 ilmus ajalehes Sakala ka Kivikase esimene proosakatsetus – veste "Vanad ja noored", mille ta avaldas samuti A. Pedajase nime all.

Tartu kommertskooli päevil tegi Kivikas aktiivselt kaastööd kooli ajakirjale Muusa. Aastal 1918 avaldas ajaleht Postimees tema esimese novelli "Lembit", mille Kivikas oli kirjutanud 1917. aastal ja mille teemaks oli eestlaste muistne vabadusvõitlus. Ajalehe toimetajana töötanud Friedebert Tuglas soovis näha ka noormehe teisi jutustusi ja soovitas tal need ajalehes avaldamise asemel koondada eraldi kogumikku. Loe edasi ...


Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/3

Mikk Murdvee dirigeerimas Helsingi Ülikoolis, 2008.

Mikk Murdvee (kirjanikunimi Mihkel Bravat; sündinud 20. märtsil 1980 Tallinnas) on eesti viiuldaja, dirigent ja kirjanik.

Aastal 1998 lõpetas Tallinna Muusikakeskkooli kiituskirjadega viiuli erialal Niina Murdvee ning Harald Aasa juhendamisel. Õppinud viiulit 19981999 Eesti Muusikaakadeemias, 19992005 Sibeliuse Akadeemias Helsingis, õppejõuna Mari Tampere-Bezrodny.

Dirigeerimisõpingutega alustas Atso Almila juhendamisel aastal 2000. 2002–2007 õppis Murdvee Sibeliuse Akadeemia dirigeerimisklassis, kus teda juhendasid muu hulgas professor Leif Segerstam, professor Jorma Panula, Atso Almila, Hannu Lintu, Markus Lehtinen, Peter Gülke jt. Koorijuhtimise alal täiendanud end alates aastast 2005 Matti Hyökki juhendamisel. Loe edasi...


Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/4

André Previn (2012)
André Previn (2012)

André George Previn (sünninimi Andreas Ludwig Priwin; sündinud 6. aprillil 1929 Berliinis) on saksa-juudi päritolu Ameerika Ühendriikide pianist, dirigent ja helilooja. Ta on filmimuusika loomise ja orkestreerimise eest saanud neli Oscarit ning plaadistuste eest kümme Grammy auhinda. Previn on Briti impeeriumi ordu rüütelkomandör (KBE).

Previn on kirjutanud filmimuusikat, klaveri-, viiuli-, tšello- ja kitarrikontserte, vokaal-, kammer- ja orkestrimuusikat ning kaks ooperit. Ta on orkestreerinud muusikat mitmele filmile (näiteks "Minu veetlev leedi", "Porgy ja Bess"). Ta on teinud koostööd Tom Stoppardiga näidendi "Every Good Boy Deserves Favour" muusika osas (esietendus Londonis 1977). Previni esimene ooper ("Tramm nimega iha") esietendus San Francisco ooperis 1998. aastal, teine ooper ("Põgus kohtumine") Houston Grand Opera's 2009. aastal. Loe edasi ...



Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/5

Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/5


Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/6

Portaal:Biograafiad/Valitud artikkel/6