Poolamägi

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Poolamäe park)
Kaart
Poolamägi

Poolamägi (ka Poolamäe park) on park Tallinnas Kesklinna linnaosas Juhkentali asumis aadressil Staadioni tänav 10.

Juhkentali piirkond ja katoliku kalmistu, 1879. aasta kaardil
Poolamägi (Peeter-Pauli koguduse Poola-katoliku kalmistu) ja spordiplats 1928. aasta kaardil

Varem asus sellel kohal 19. sajandi algul rajatud roomakatoliku Apostlite Peetruse ja Pauluse kiriku Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse koguduse kalmistu. Kuna paljud siinsed katoliiklased olid poola rahvusest, hakati paika Poolamäeks kutsuma.

Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse Koguduse kõige varasemas surmameetrikas on sissekanne 1803. aasta 25. augustist, kui maeti esimene lahkunu uuele Tallinna katoliku koguduse kalmistule (tänapäeva ITK Ravi tänava korpuse) sõjaväehospidali lähistel.

Kalmistul asus Vene tsaari Poola-päritolu õukonnanõunik Josef Bahrynowsky ja tema abikaasa Antonina hauakabel[1]. Väärikas ja elegantne, uusrenessanslike mõjutustega klassitsistlik kabelihoone paiknes kalmistu peatelje läänepoolses otsas. Kabel ja kõik kalmistu hauapiirded ja -tähised hävitati 1955. aastal, mil sinna hakati rajama spordi- ja puhkeala.

Kalmistule oli maetud palju sõjaväelasi, neist enamik Poola päritolu. Kuulsamatest isikutest, riiginõunik paruness Gabriele von Brinckmann (1790–1863), kes oli sündinud Lõuna-Saksa Baden-Württembergi väikese vürstiriigi Hohenlohe-Schillingsfürst-Waldenburgi printsessina ning abiellunud parun von Brinckmanniga ja riiginõunikud parun Johan Georg Gustav Kaulbars (1808–1883) ning D. Evald von Henning (1829–1890). Kokku maeti kalmistule umbes 800 inimest. Ala uuriti aastal 2021 arheoloogilistel kaevamistel. Maa sees on kabeli alusmüür ja selle krüpt siiani alles.

Poolamäe kõrgendik oli lõuna- ja idaküljelt piiratud Härjapea jõe ning põhjaküljelt Tiigiveski tiigiga. Poolamäe ja ülejäänud Siselinna kalmistu vahel Herne tänav 28, kus praegu on 1926. aastal asutatud Tallinna Kalevi Tenniseklubi tenniseväljakud, voolas kuni 1930. aastate keskpaigani Härjapea jõgi.

1913. aastal rajati Poolamäest Suur-Juhkentali tänava poole Tiigiveski jalgpalliväljak.

Kalmistu, mis oli küll juba 1930. aastatel osaliselt maha jäetud, likvideeriti ja hävitati 1950. aastate algul.

Varem oli mägi suurem, kuid Poolamäe nõlva on kasutatud kruusa­auguna ja osa mäge on aja jooksul ära veetud, kuni 20. sajandi alguses tuli sealt välja surnuluid ja kirstude jäänuseid[2].

2007. aastal kasvas pargis 11 nimetust puittaimi.[3]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]