Plekipainutuspink

Allikas: Vikipeedia
Lehtmetalli mehaaniline painutuspink

Plekipainutuspink on igasuguse pleki ja lehtmetalli painutamiseks mõeldud seade. Enim kasutavad plekipainutuspinki plekksepad ning teised vastava ala spetsialistid. Seade annab plekksepale võimaluse tekitada plekile soovitud kohta ning soovitud nurga alla painutus. Seadme tööpõhimõte seisneb selles, et seadme vahele lükatakse eelnevalt mõõtu lõigatud plekktahvel. Seejärel pigistab seade tahvli kinni ning tekitatakse plekile soovitud nurga alla painutus.

Otstarve[muuda | muuda lähteteksti]

Plekipainutuspingi otstarve on lihtsustada ning kiirendada plekkseppade tööd. Seade võimaldab teha sirget ning kvaliteetset painutust ka mitmemeetristele plekktahvlitele. Lisaks on mõnele painutuspingile lisatud ka lõikamisfunktsioon. See tähendab, et plekksepp saab suurest plekirullist tõmmata sobiva pikkusega pleki masina vahele ning teha lõike. Seejärel saab plekksepp juba lõigatud tükile masinaga sobiva kuju painutada. Plekipainutuspinki kasutatakse näiteks katuste harja- ning ääreplekkide tegemiseks, aknalaudade painutamiseks, korstnapitsile plekk-kaitse tegemiseks ning väga paljudesse muudesse kohtadesse sobiva kujuga plekkdetailide tegemiseks.

Plekipainutuspinkide liigitus[muuda | muuda lähteteksti]

Põhiliselt eristatakse kolme tüüpi painutuspinke: Mehaaniline painutuspink - pleki painutamine soovitud nurga alla toimub mehaaniliselt ehk füüsiliselt plekksepa käte jõu abil. Elektriline painutuspink - pleki painutuseks kasutatakse elektrimootorit Hüdrauliline[1] painutuspink - pleki painutus toimub hüdrauliliselt. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Hüdrauliline masin". 14.04.2020.
  2. Andreas Velling. "Sheet Metal Bending – Methods, Design Tips & K Factor". Engineering Blog. Vaadatud 13.06.2020.