Platvormi liuguksed

Allikas: Vikipeedia
Artiklit tuleb tõlkida ja kohandada!
"Võidu park" - esimene suletud tüüpi jaam
Suletud tüüpi jaama tüüpiline disain (“horisontaalne lift”)
Jaam "Lomonosov"

Suletud tüüpi jaam — on jaam, mille maandumisplatvorm, kuhu saabuvate rongide eest kaitsmiseks piirdub raudteejaamade seinad, mille uksed avanevad autodesse sisenemisel.[1] Kujunduse eesmärk on takistada inimestel maha kukkumist, samuti piirata lubamatut juurdepääsu maa-alustele tunnelitele.[2]

Suletud tüüpi jaam („horisontaalne lift”) Venemaal on spetsiaalne kolonn-seina metroojaam, millel puudub külgmised maandumisplatvormid.

Sellise jaama keskse saali mõlemal küljel on avad, mis on suletud jaamuste ustega, mis eraldavad tunnelid saalist, kust saabuvad rongid peatuvad. Selliste jaamade tüüp sai ka lifti suhtes sarnase nimetuse „horisontaalne lift”, kus salongi liuguksed avanevad sünkroonselt kaevanduse uste külge, mis asuvad vastava korruse kohapeal. Esialgu tehti ettepanek kasutada seda tüüpi Chernyshevskaja jaama kohta, kuid esimest korda maailmas ehitati Park Pobedy jaama maa-alune saal vastavalt horisontaalse lifti tüübile. Jaam avati 1961. aastal, selle arengut tegi AK Andreev. Nõukogude Liidus “horisontaalse liftiga” asuvate jaamade tüüp juurdus ainult Leningradis.

Tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Horisontaalse lifti tehnoloogia on kahte tüüpi:

  • Platvormi liuguksed — süsteem, mis koosneb liuguksega seina, enamasti klaasist, lagedele ulatuvast barjäärist ja lagi täielikult eraldavast rajast (näiteks Kopenhaageni metroo).
  • Automaatne platvormi värav — süsteem, mis koosneb erinevatest kõrgustest koosnevatest tõkkedest lükandustega, kõige sagedamini klaasist, mis ei jõua laeni ja ei eralda jaama täielikult rööbastelt, on tavaliselt ainult pool platvormi libiseva ukse süsteemi kõrgusest (näiteks Shin-Nakano jaam), kuid mõnikord jõuab see rongi kõrguseni (näiteks Ang Mo Kio MRT jaam)

Platvormi liuguksed[muuda | muuda lähteteksti]

Tokyo metroos Namboku ja Mita liinide Sirokanedai jaam

Eelised:

  • Väldib inimeste juhuslikku kukkumist teel.
  • Vähendab õnnetuste ohtu.
  • Parandab jaama kliimaseadet (kütte-, ventilatsiooni- ja kliimaseadmed on tõhusamad, kui jaam isoleeritakse).
  • Parandab turvalisust — juurdepääs raudteele ja tunnelitele on piiratud.
  • Madalamad kulud — kõrvaldatakse vajadus kasutada masinaid ja juhte, kui neid kasutatakse koos automaatse juhtimisega, vähendades seeläbi tööjõukulusid.
  • Takistab prahi kukkumist teele, mis võib olla tuleohtlik.
  • Reklaamide helikvaliteedi parandamine platvormil, kuna tunnelite ja rongide taustamüra väheneb.

Selle süsteemi peamine puudus on selle maksumus; süsteemi paigaldamine maksab iga jaama jaoks tavaliselt mitu miljonit USA dollarit. Vanade jaamade moderniseerimiseks kasutatakse selles süsteemis veeremit, mida saab kasutada liinil, kuna rongide ustel peab olema täpselt sama asukoht kui platvormi ustel; see toob kaasa lisakulud, mis tulenevad veeremi moderniseerimisest ja ostmisest. Samuti takistab see loomulikku ventilatsiooni, suurendades kliimakontrolli kulusid.

Uksed kujutavad endast ka oma turvariske. Peamine oht on see, et inimesed võivad platvormi uste ja rongi auto vahele jääda ning need võivad rongi liikumise ajal purustada. Selle esinemise juhtumid on haruldased ja võivad sõltuda juurdepääsu kontrollsüsteemist ja uste disainis

Automaatne platvormi värav[muuda | muuda lähteteksti]

Shin-Nakano jaam, Marunouchi liin, Tokyo metroo

See süsteem koosneb piirdest, mille uksed on tara kujul, mille kõrgus on tavaliselt ainult pool platvormi libiseva ukse süsteemi kõrgusest. Asub raudteeplatvormide serval, et vältida reisijate juhuslikku kukkumist raudteel. Sarnaselt platvormi liuguste süsteemiga avanevad ja sulgevad ukse uksed samaaegselt rongi ustega.

Selle süsteemi paigaldamine on odavam kui platvormi liuguksesüsteem, mistõttu mõned raudtee-ettevõtjad eelistavad seda süsteemi vanade jaamade uuendamisel ja uute paigaldamisel, et suurendada ohutust raudteeplatvormidel ja samal ajal ilma kliimaseadet kasutamata loomuliku ventilatsiooni kasuks. Samas on see süsteem vähem efektiivne kui platvorm-lükanduste süsteem, kuna see ei eralda jaama täielikult rööbasteedest ja ei aita, kui inimesed tahtlikult raudteedele pääsevad.

Jaapan[muuda | muuda lähteteksti]

Jaapanis muutus automaatsed platvormväravate süsteem laialdasemaks kui platvorm-lükanduste süsteem tänu oma madalamatele kuludele, kui moderniseeriti ehitatud jaamad varem ja paigaldati uued. Enamikus vanadest, suurtest ja enamjaolt 20. sajandil ehitatud metroosüsteemidest, nagu näiteks Jaapanis ja Euroopas, maksab jaamade moderniseerimine, mis esialgu ei pakkunud horisontaalsete liftide süsteemi, rohkem kui suhteliselt uute seadmete paigaldamine, mis on juba mõeldud uutele jaamadele. kasvavad metrood nagu Singapuri metroo, Seouli metroo, Hongkongi metroo jne. Üldiselt on selle süsteemi Jaapani sordi uste kõrgus madalam kui teistes riikides. Jaapani platvormi liuguksesüsteemi kasutatakse ainult suhteliselt noortel ja uutel metroosüsteemidel ja liinidel: Hiroshima metroo, Namboku liin Tokyo metroos (esimene Jaapani metroos ja ainus Tokyo metroos) ja Tōzai liin Kyoto metroos. Alates 2017. aastast Jaapanis on horisontaalse lifti tehnoloogiaga varustatud jaamades kokku 725.[3][4][5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Стеклянная стена защитит пассажиров станции метро "Некрасовка"". M24.ru (vene). 31. oktoober 2016. Vaadatud 12.06.2017.
  2. "Тоннели петербургского метро закроют стеклянной стеной". piter.tv (vene). 6. juuni 2014. Vaadatud 12.06.2017.
  3. Horisontaalse liftitehnikaga varustatud jaamade arv Jaapanis (2017. aasta märtsi lõpus)
  4. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 4. november 2018. Vaadatud 10. aprillil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 4. november 2018. Vaadatud 10. aprillil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]