Piz Fora

Allikas: Vikipeedia
Piz Fora
Piz Fora (paremal) Fexi liustiku kohal
Piz Fora (paremal) Fexi liustiku kohal
Kõrgus 3363
Asukoht Graubündeni kanton, Šveits / Lombardia, Itaalia
Ahelik, mäestik Bernina mäestik
Suhteline kõrgus 432
Koordinaadid 46° 20′ 27″ N, 9° 47′ 5″ E
Piz Fora (Šveits)
Piz Fora

Piz Fora on mägi Bernina mäestikus (Alpid) Itaalia ja Šveitsi piiril. Mägi on kolmikpunkt Val Fedozi, Val Fexi (mõlemad Graubündeni kantonis) ja Val Malenco (Lombardias) orgude vahel.

Sassa di Fora, Piz Fora, on massiivne ja keeruline mägi, mis asub Alpide ahela keskel Valmalenco ja Alta Engadina vahel. See moodustab viimased läänepoolsed kõrged kõrgused ja selle tipu kohal kõrgub Bernina rühm; kolm erinevat ja kergelt kaldus seljandikku.

Nende seljandike loodekülg moodustab Val Fedozi pea ja on tavaliselt Vadrec da Fedozi poolt; suur jääaegne platoo tipu all. Kirdekülg, samuti jääga kaetud, on lääneküljega võrreldes järsema kaldega, kuid vähem muljetavaldavate vaadetega, peamiselt Vadret dal Güzile ja Vadret da Fexile, mis moodustab Val Fexi läänetipu. Lõunaküljel asub Bernina rühma kõige muljetavaldavam struktuur, Goldi kuru. Fuorclast Chapütschini idas on selle ulatus 3 km ja mõnes piirkonnas on üle 600 m kõrge. Fora otsiku järskude nõlvade all on lõunanõlva ainus liustikulaiendus väike Sassa Fora liustik.

Ekspeditsioonid selle kauni mäe tippu algavad Chiareggios Valmalencos või Sils-Marias Engadinis. Mõlemal marsruudil on sarnased raskused ja läbimisajad. Lõunapoolse tee eeliseks on see, et see on palju maalilisem ja avatum, vähendades samal ajal ka 300 meetrit kõrgust, kuid see on keerulisem. Mõlemal juhul ei hõlbusta ükski tugipunkt pikka ja väsitavat tõusu. Matk sobib ainult hästi treenitud mägironijatele.