Pistikühendus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pistmik)
Elektripliidi pistikühenduse 32A/230V pesa ja pistik (ühefaasiline)

Pistikühendus ehk pistmik (ka konnektor) on elektrotehnikas ühendatav ja lahutatav kontakt elektrilise või optilise ühenduse loomiseks (näiteks signaalide, andmete edasijuhtimiseks ja elektrivoolu andmiseks). Terminit konnektor kasutatakse ka pistiku (harvemini pesa) tähenduses. Pistikühendus kuulub riistvaralise osana paljude liideste koosseisu ja kannab siis selle liidese nime, näiteks HDMI-liidese HDMI-pesa.

Pistikühendus koosneb kahest poolest – pistikust ja pistikupesast. Tavaliselt on pistik kaabli (juhtme) küljes ja pesa seadme küljes või seinas (näiteks kaabeltelevisiooni-pistikupesa). Mõnel juhul võivad pistmiku mõlemad pooled olla kaabli otsas (jätkupistmikul).

Pistikühenduse ühel poolel on väljaulatuvad tihvti-, liistaku- või silindrikujulised kontaktid ja teisel poolel aukudes (või ühises avas) haardkontaktid. Vastavalt kasutatakse nimetusi isaspistik[1] ja emaspistik, samuti emaspesa ja isaspesa. On olemas ka mõlemasoolisi pistikühendusi (inglise keeles hermaphroditic connectors), mille puhul on mõlemad ühenduspooled samasugused.

Lihtsamad pistikühendused püsivad koos hõõrdumisega, keerukamad sisaldavad lahtitulemise vältimiseks fikseerimisseadiseid (nt. bajonettühendust, keermesliidet, kruviliidet vms). Seadis võib sisaldada elemente ühenduse kontrolliks ja indikatsiooniks.

Koduelektroonika, andmeside ja arvutitehnika seadmeis on kasutusel mitmesuguse otstarbe ning ehitusega konnektoreid toitevoolu ja eri liiki signaalide jaoks, näiteks:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]