Harilik aniis

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pimpinella anisum)
Harilik aniis
Harilik aniis Pimpinella anisum
Harilik aniis Pimpinella anisum
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Sarikalaadsed Apiales
Sugukond Sarikalised Apiaceae
Perekond Näär Pimpinella
Liik Harilik aniis
Binaarne nimetus
Pimpinella anisum
L.
Sünonüümid
  • Anisum vulgare Gaertn.

Harilik aniis (Pimpinella anisum) on sarikaliste sugukonda nääri perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Selle seemnetest saadavat vürtsi nimetatakse aniisiks.

Aniis pärineb Vahemere maade lääneosast ja Egiptusest, kus kasvab looduslikuna. Seda on mainitud juba Piiblis, aniis on üks maailma vanimaid maitsetaimi.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Taim võib kasvada 50–70 cm kõrguseks. Taimel on kolme erineva kujuga lehed: alumised on ümarad ja rootsuga, keskmised kolmehõlmalised, ülemised üsna kitsad ning sügavalt lõhistunud. Lehekodarikust kasvavad välja ülemises osas harunenud õisikuvarred. Südasuvel ilmuvad valged sarikõisikud, õitest arenevad sügiseks pruunikad, magusavõitu maitsega jaguviljad, mis jagunevad hiljem kaheks osaviljaks[1].

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Aniisiseemned
 Pikemalt artiklis Aniis

Harilikku aniisi kasvatatakse ja kasutatakse ravim- ja maitsetaimena nii Euroopas, Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas kui ka Indias[2], samuti on see populaarne Põhja-Aafrikas ja Türgis. Aniisi saab kasvatada ka Eestis.

Kokanduses kasutatakse aniisiseemneid kookide, küpsetiste ja maiustuste maitsestamisel. Aniis on tähtis likööride koostisosa ning on ka suur hulk aniisinapse.

 Pikemalt artiklis Aniisiviin

Eeterlik aniisiõli toimib seedehäirete vastu, värskendab hingeõhku ja leevendab kuiva köha. See on ka tõhus antiseptiline vahend, mida kasutatakse hambapasta tootmisel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rausch, A. Lotz, B. Maitsetaimede leksikon, Maalehe Raamat, 2004
  2. Bickel, G. Maanõia ravinapsid, Kirilille kirjastus, 2002

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]