Pima maakond

Allikas: Vikipeedia
Asend Arizonas
Pima maakonna kohtumaja Tucsonis
Sahuarita järv

Pima maakond (Pima County) on maakond USA-s Arizona osariigi lõunaosas. Geograafilised koordinaadid on 32°03' N, 111°49' W.

Maakonna halduskeskus ja suurim linn on Tucson.

Maakonna pindala on 23 800 km², millest 5 km² moodustab veepindala. Lõunas piirneb maakond Mehhiko Sonora osariigiga.

Elanike arv oli 2020. aasta rahvaloenduse järgi 1 043 433. Aastal 2010 oli elanikke 980 263 ja 2000. aastal 843 746. Elanike arvult on Pima maakond Arizona osariigis teisel kohal.

Ligi 95 protsenti maakonna elanikest elab maakonna idaosas, kus asub Tucsoni linnastu. Maakonna keskosa linnastust läänes hõlmab Tohono O'odhami indiaanlaste reservaat (Tohono Oʼodham Indian Reservation), mis ulatub üle maakonna piiri Maricopa ja Pinali maakonda. Tohono O'odhami reservaadi hulka kuulub ka Tucsonist lõunasse jääv väiksem San Xavieri reservaat, kus asub 18. sajandi lõpus hispaanlaste rajatud misjon ja kolm indiaanikasiinot. Lisaks asub San Xavieri reservaadist põhjas Pasqua Yaqui hõimu reservaat.

Naabermaakonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pima maakonna ala läks USA-le 1853. aastal Gadseni ostuga. Pima maakond moodustati 9. novembril 1864 ning maakond on üks neljast originaalsest maakonnast Arizonas. Maakond sai nime pima indiaanlaste järgi. Algselt hõlmas Pima maakond kogu Arizona territooriumi ala, mis jäi laiuskraadist 113° 20' idasse ja Gila jõest lõunasse. Hiljem moodustati Pima maakonna alast Cochise'i, Grahami ja Santa Cruzi maakond.

Linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Kaitsealad[muuda | muuda lähteteksti]

Maanteed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]