Pierre Dørge

Allikas: Vikipeedia

Pierre Dørge (sündinud 28. veebruaril 1946 Kopenhaagenis) on taani džässkitarrist, instrumentaalansambli juht ja helilooja.

Muusikalised saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Teismelisena võitis ta auhinna Taani Radio Jazzi võistlusel.

1980. aastal asutas ta instrumentaalansambli New Jungle Orchestra, mida juhatab tänapäevani. Ansambli liidrina on ta kujundanud unikaalse lõbusa kombinatsiooni traditsionaalsest ja modernsest džässist koos lääneaafriklaste highlife-stiilis kitarrimuusikaga. Ta on oma muusikas ühendanud eurooplaste, asiaatide, aafriklaste ja afroameeriklaste traditsioonid.

Muusika iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Dørge on üks viljakamaid ja mitmekülgsemaid loomeinimesi tänapäeva Taanis. 1960. aastatel huvitus ta modernsest džässist. Hiljem on ta näidanud suurt huvi ka teiste kultuuride ja žanrite vastu ning on mänginud džässrokki. Ta on olnud tugevalt mõjutatud ka Araabia muusikast ning Balkani ja Gambia folkmuusikast. Tal on väga eriline muusika. Dørge toetub oma taustale, luues tugevat ja üllatavat muusikat. Enamiku oma ansambli repertuaarist on loonud ja seadnud ise. Ta kasutab kontraste, vahel lihtsuse ja keerukuse vahel, tuulevaikuse ja tormi vahel jne. Ta on kuulanud palju Duke Ellingtoni ja Charles Mingust ning saanud sealt mõjutusi.

Töised suhted[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on mänginud paljudes ansamblites ja neist mitu ise asutanud. Ta on mänginud tasuta muusikat (ikka koos saksofonist John Tchicaiga) ja svingipalu (koos viiuldaja Svend Asmusseniga). Ta on käinud turneedel kõikidel mandritel. Nende reisidega ja salvestistega on ta pälvinud suurt tähelepanu.

Tema ansambli muusikute seas on ta abikaasa pianist Irene Becker, bassist Johnny Dyani ja löökpillimängija Marilyn Mazur.