Philipp Ilus

Allikas: Vikipeedia

Philipp Ilus (22. juuli 147825. september 1506) oli Saksa-Rooma keisri Maximilian I (14591519) ja Burgundia pärijanna Marie (14601481) poeg. Oma ema ootamatu surma järel sai ta Burgundia hertsogiks ja 1504 oma naise Juanaga kõrval Felipe I nime all Kastiilia valitsejaks. Ta oli Saksa-Rooma keiser Karl V isa.

Philipp oli seega vaid kolmeaastane, kui ta Prantsusmaast vallutamata jäänud Burgundia alade (Madalmaade ja Franche-Comté ehk Burgundia vabakrahvkonna) isandaks sai. Tema eest valitsesid esialgu Madalamaade ülikud, kes tema isa Maximiliani regentlusest midagi kuulda ei tahtnud. Hiljem sai Maximilian siiski teatud võimu Burgundia üle tagasi. 1498. aastal abiellus Philipp Kastiilia printsessi Juanaga.

Philipp Ilusa tõusu Kastiilia troonile põhjustasid riigi troonipärijate ootamatud surmad, mis tegid pärijannaks tema naise, Kastiilia Isabeli ja Aragóni Fernando tütre. Kastiilia trooni nõudis aga ka Juana isa Fernando, kes tahtis kogu hilisema Hispaania valitsejaks saada. Lõpuks jõuti kompromissile ning Philipp sai Felipe I-na Kastiilia kuningaks, seda peamiselt põhjusel, et Kastiilia ülikutele ei meeldinud Fernando ambitsioonid.

Kuid vaid kaks aastat hiljem suri Philipp ootamatult, kahtlustatud on ka mürgitamist, ning et tema naine Juana kuulutati hullumeelseks ja poeg Karl oli vaid kuueaastane, sai seejärel Kastiilia tegelikuks valitsejaks Aragóni Fernando ja Madalmaade (Burgundia) regendiks määrati ta õde Margarethe.

Isiklikku ja järglased[muuda | muuda lähteteksti]

Philipp abiellus 1498. aastal Kastiilia printsessi Juanagaga, kellega tal oli 6 last:

Eelnev
Marie
Burgundia hertsog
14811506
Järgnev
Karl von Habsburg
Eelnev
Isabel
Kastiilia kuningas
15041506
koos Juanaga
Järgnev
Juana
koos Fernando V-ga