Amuuri korgipuu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Phellodendron amurense)

Amuuri korgipuu (Phellodendron amurense) on ruudiliste sugukonda kuuluv puuliik. See liik kuulub Hiina meditsiinis kasutatud 50 peamise taimeliigi hulka. Ainude hulgas on laialt levinud taime kasutamine valuvaigistina.

Levila hõlmab peamiselt Ida-Aasiat, ulatudes Põhja-Hiinast Amuuri, Koreasse ja Jaapanisse. Põhja-Ameerikas kuulub Amuuri korgipuu võõrliikide hulka. Eestis Räpina linnas on kasvanud looduskaitse all olnud Amuuri korgipuu.[1]

Meditsiin[muuda | muuda lähteteksti]

Taim Hiina herboloogias. Pildil on lagritsajuur

Hiina meditsiinis kasutatakse Amuuri korgipuud meningiidi, kopsupõletiku, tuberkuloosi ja neeruhaiguste korral.

Amuuri korgipuu on ennast tõestanud väga olulise ennetava vahendina kopsuvähi korral.

Kasutatakse suukaudselt kõhuvalu, kõhulahtisuse ja kuseteede infektsioonide korral.

Amuuri korgipuu marjadest pressitakse õli, millel on tuntud raviomadused. Ka puu koorel on Hiina meditsiinis suur tähtsus.

Marjadest pressitud õlil on insektitsiidsed omadused, mis sarnanevad lõhnava püreetri (Tanacetum parthenium) omadustega.

Õlis on suur hulk bioloogiliselt aktiivseid aineid: flavanoide, alkaloide, saponiine ja kumariine. Raviõli kasutusalade hulka kuulub pankreatiidi ravimine, kolesterooli ja veresuhkru taseme alandamine ja mitmesuguste nahahaiguste leevendamine.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Looduskaitseväärtuse kaotanud üksikobjektid arvati kaitse alt välja". Keskkonnaministeerium. 5. jaanuar 2018. Originaali arhiivikoopia seisuga 4. veebruar 2018.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]