Peterburi Sankta Katarina kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Peterburi Püha Katariina kirik)
Püha Katariina kirik
Sankta Katarina kyrka
Шведская церковь Святой Екатерины
Kirik ja peakonsulaadi hoone (paremal)
Riik  Venemaa
Asukoht Peterburi
Ehituse algus 1863
Ehituse lõpp 1867
Esmamainimine 1632
Koordinaadid 59° 56′ 18,5″ N, 30° 19′ 32,5″ E

Peterburi Sankta Katarina kirik on luteri kirik Venemaal Peterburis, tuntud ka kui Peterburi rootsi kirik. Korrapäraselt peetavad jumalateenistused toimuvad rootsi, vene, inglise ja korea keeles. Kõrvalmajas asub Rootsi peakonsulaat.

Kiriku läheduses asuvad veel Sankt-Petri-Kirche (kutsutakse ka saksa kirikuks) ja Pyhä Maria kirik (kutsutakse ka soome kirikuks).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1745. aastal lõid soome ja rootsi kogudused lahku, soome kogudus jäi oma praegusesse asukohta (Pyhä Maria kirik), rootsi kogudus püstitas uue hoone.

Koguduse liikmete hulgas on olnud Nobeli ja Lidvalli suguvõsade liikmeid, juveliir Fabergé. Kirikus laulatati tulevane Soome riigihoidja ja president Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Aastatel 19341993 oli kiriku juures asuva koguduse tegevus peatatud. Enne kogudusele tagastamist tegutses kiriku ruumides laste ja noorte spordikool.

Pastorid[muuda | muuda lähteteksti]

Ruum teisel korrusel


Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ehrström, Eric Gustav. Historisk Beskrifning öfwer S:t Catharina och S:t Maria Församlingar, ellever Swenska och Finska Församlingarna i S:t Petersburg. Åbo, 1829.
  • Kajanus, Herman. St Katarina svenska församlings i St Peteersburg historie på grund av kyrkorådsprotokoll och upplevelser. Ekenes, 1980.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]