Perry Mason

Allikas: Vikipeedia

Perry Mason on Erle Stanley Gardneri kriminaalromaanide peategelaseks olev advokaat. Koos oma sekretäri Della Streeti ja temaga koostööd tegeva detektiivibüroo juhataja Paul Drake'iga lahendatakse peamiselt kohtuasju, kus kedagi süütut süüdistatakse mõrvas.

Tegevus advokaadina[muuda | muuda lähteteksti]

Uurimise käigus ei kohku Mason tagasi meetodite ees, mida tänapäeva õigusteadus vaevalt eetiliseks saab pidada: tunnistajate peitmine, tõendusmaterjali varjamine, ametnikele eksitavate vihjete andmine, sanktsioneerimata läbiotsimine jne. Enamasti aga osutuvad need meetodid õigustatuteks, kuna selgub, et süüdistatav oli süüdi lavastatud või mingil muul viisil valesüüdistuse ohver.

Peaaegu kõigi Gardneri Masoni juttude kulminatsioon on kohtuprotsess süüdistatava üle, mille võitmine süüdistatava advokaadina näib kõrvaltvaatajale äärmiselt ebatõenäoline. Enamasti päästab Mason enda sellega, et on enne protsessi hankinud vahetuid ja mitte-ametlikke andmeid, mis annavad talle kätte süüdistuse nõrgad kohad ning lubavad teatud loogiliste järelduste kaudu süüdistuse aluseks oleva tõendusmaterjali naeruvääristada. Masoni meetodile on iseloomulik, et ta hangib tihti lõplikku tõendusmaterjali alles kohtus tunnistajatega manipuleerides, bluffides tunnistaja või mõne kohtusaalis viibija niikaugele, et sellel tekib vajadus võtta midagi viivitamatult ette väljaspool kohust, kuhu Mason teda siis otse kohtusaalist istungi vaheajal jälitab ning niiviisi protsessi päästab.

Enamasti on süüdistajaks ringkonnaprokurör Hamilton Burger, kelle kannatus hoolimata kõigist ettevaatusabinõudest protsessi käigus katkeb ja kes Masoni suhtes isiklikuks läheb ning järgmise päeva ajalehtedes naerualuseks saab. Mason säilitab avalikkuse ees alati oma reputatsiooni. Sageli on Perry Mason oma julgete meetodite tõttu ka ise peaaegu kohtualuseks saamas, kuid pääseb alati – nagu ka detektiiv Paul Drake – kuna toob välja süüteod, mille takistamiseks või avastamiseks tal neid meetodeid tarvis oli, rõhudes tihti advokaadi ja kliendi suhtluse avalikustamatusele. Mason jääb lõppkokkuvõttes alati eetilisemasse valgusse kui kõik teised protsessi osalised, kuna isegi prokurör tavatseb tunnistajaid mõjutada ja arvatavalt õigustatud süüdistuse tarvis fakte kalevi alla peita.

Mason põlgab vandekohtunike mõjutamist ja muid kaudseid kohtuliku veenmise võtteid ja advokaate, kes vastavale meisterlikkusele tuginedes oma leiba teenivad, ning taotleb alati otseste tõendite paljastamist.

Isik ja harjumused[muuda | muuda lähteteksti]

Perry Mason ei ole kontoris istuja tüüpi, vaid ta tavatseb alati uurimisse sekkuda ning teeb seda vägagi elukogenud moel ja pelgamata kõikvõimalikke kaheldava väärtusega kavalusi. Tal on õrnalt südamlik suhe oma sekretäri Dellaga, kes ühelt poolt Masoni pärast muretseb ja tema ebaõnnestumist kardab, kuid teiselt poolt tema äärmuslikele afääridele kaasa aitab ja elab. Seejuures ei saa aga nende suhet pidada rangelt võttes armusuhteks.

Masonile meeldib türgi saun, massaaž kuumade linadega, prantsuse köök ja sigaretid "Marlboro". Tal on kombeks aidata neid, kes tema poole huvitavate pakkumistega pöörduvad, isegi siis, kui neil tasu maksta pole. Ta pole isegi põlanud võtta kliendiks näiteks kassi ("Majahoidja kassi juhtum"). Juhtumi uurimisel tuleb tal sageli öösiti inimesi äratada ning päevade viisi magamata olla, mille all kannatab alistunult ka tema detektiivist partner Paul Drake, kellel kõige kibedama uurimise puhul isegi söömiseks aega ei jää.