Peršoksnai

Allikas: Vikipeedia
Peršoksnai
Valgla maad Leedu
Sissevool Peršoksna
Väljavool Peršoksna
Pindala 2,169 km²
Pikkus 4,6 km
Laius 1,1 km
Keskmine sügavus 7,9 m
Suurim sügavus 32,5 m
Koordinaadid 55° 13′ 4″ N, 25° 47′ 13″ E
Peršoksnai (Leedu)
Peršoksnai

Peršoksnai on järv Leedus Švenčionyse rajoonis, merepinnast 144,8 meetri kõrgusel.

Järve säng asub jääajal tekkinud lohus. Kaldad on üldiselt kõrged. Kaldajoone pikkus on 16,23 kilomeetrit, koos saartega 17,03 kilomeetrit. Järves on kolm metsaga kaetud saart, nende pindalad on 0,63 ha, 0,43 ha ja 0,23 ha.

Järve põhi on ebatasane ja kaetud põhjamudaga. Kaldavöönd on liivane. Järve palistab ligi 30 meetrine kaislatest ja pilliroost kaldataimestiku riba.

Järve suubuvad Peršoksna ja kaks nimetut oja, tuues sinna Šiekštysi ja Pakaliukase järvede veed. Välja voolab Peršoksna. Järve kaitseks on moodustatud Peršoksnai hüdrograafiline kaitseala.

Kaladest elavad järves roosärg, särg, koger, teib, linask, kiisk, luts, viidikas, ahven ja haug.[1] Külad järve kaldal on Juodapurvis, Prūdiškė, Gačiakampis ja Budriai. Põhjakaldal asub Budriai linnamägi, kaldast veidi eemal asuvad Budriai tumulused. Loodekaldale on rajatud laagriplats.

Järve nimi tuleneb liitest perš-: pra-paršas, pro-perša, pra-perša, tähendades lahvandust või hõredamat paika metsas.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Peršokšnai. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 3 (Masaitis-Simno). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1987. 355 lk.
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. – Vilnius: Mokslas, 1981.