Pehme mänguasi

Allikas: Vikipeedia

Pehme mänguasi on kangast või mõnest muust ümbrismaterjalist ja pehmest täidismaterjalist valmistatud laste mänguasi. Eri aegadel on täidiseks kasutatud põhku, saepuru, laaste, vatti, puuvillakiude jm. Alates 20. sajandi lõpust on kasutatud kõrgtehnoloogilisi materjale nagu sünteetilisi graanuleid jne.

Pehmed mänguasjad aitavad lapsel maailma tundma õppida ning koguvad teadmisi esemete värvuse, suuruse ja kuju kohta. Pehmete mänguasjadega mängides arenevad lapsel olulised inimlikud omadused, mis on vajalikud kogu eluks: hoolivus ja vastutus teise eest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Arheoloogid on leidnud Egiptusest muistseid mänguasju. Varaseimad mainimised pärinevad kolmandast aastatuhandest eKr. Sel ajal kasutati juba keerulisi tehnikaid liikuvate kehaosadega mänguasjade valmistamisel.

Pehme mänguasi

Tänapäevaste pehmete mänguasjade prototüüpe või nende kujutisi on leitud Itaaliast Pompei väljakaevamistelt. Siberist, Ukrainast ja mujalt on leitud mänguasju loomade ja lindude näol. Hiinas leidub palju muistseid mänguasju.

19. sajandil moodustati Prantsusmaal Prantsuse mänguasjatootjate sündikaat, mida võib pidada mänguasjatööstuse alguseks. 20. sajandi alguses algas kaisukarude masstootmine ja nõudlus nende toodete järele kasvas.

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt valmistati pehme mänguasi käsitsi autori visandite järgi, hiljem ilmusid spetsiaalsed tootjad, kes olid kuulsad oma mänguasjakollektsioonide poolest.

Esimene pehme mänguasi ilmus Saksamaal 1903. aastal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]