Patrioot (Pratchett)

Allikas: Vikipeedia
Patrioot
Originaali pealkiri Jingo
Autor Terry Pratchett
Tõlkija Allan Eichenbaum
Päritolumaa Suurbritannia
Keel inglise
Sari Kettamaailma lood
Žanr ulme
Kirjastaja Victor Gollancz (originaal)
Varrak (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1997 (originaal)
2005 (eesti keeles)
Lehekülgi 356 lk

"Patrioot" on Terry Pratchetti 21. Kettamaailma romaan ja neljas romaan, mis räägib Ankh-Morpoki Linnavahtkonnast. Pratchetti inspireeris seda romaani kirjutama Ferdinandea saare juhtum.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Ankh-Morpoki ja Al Khali (Klatšia pealinna) vahele tekib Lesphi saar. Kuna saar on täpselt Klatšia ja Ankh-Morpoki vahel, muudab see saare strateegiliselt oluliseks ja seda soovivad endale nii Klatšia kui ka Ankh-Morpok.

Varsti tehakse Ankh-Morpokis, Nähtamatu Ülikooli paraadil, atentaat Klatšia printsile Khufurah'le. Prints saab atentaadis haavata ja Linnavahtkonna komandör Sir Samuel Vimes asub asja uurima. Vimes kahtlustab alguses atentaadi korraldamises nii Klatšia ohvitseri, 71-tunni Ahmedi, kui ka lord Rusti, Ankh-Morpoki aadlikku.

Atentaat katkestab diplomaatilised suhted Ankh-Morporki ja Klatšia vahel, ning prints Khufurah' vend prints Cadram kuulutab Ankh-Morpokile sõja. Seepeale astub Ankh-Morpoki patriits Havelock Vetinari vabatahtlikult tagasi ning linna asub juhtima lord Rust. Hoolimata Vetinari soovist sõda Klatšiaga vältida, kehtestab Rust sõjaseisukorra ning käsib aadlikel kokku kutsuda oma erarügemendid.

Komandör Vimes keeldub Rusti käske täitmast ning astub Linnavahtkonna komandöri kohalt tagasi. Koos Vimesiga astuvad tagasi ka kõik Vahtkonna ohvitserid ja kuna Gildide Nõukogu keeldub kapral Nobbsi juhiks määramast, saadetakse Linnavahtkond laiali. Peale Vahtkonna laiali saatmist moodustab rüütliseisuses olev Vimes vastavalt seadustele ja lord Rusti antud korraldusele oma rügemendi ja võtab sinna kõik endise Vahtkonna liikmed. Lord Rust proovib Vimesi rügementi enda otsealluvusse seada aga Vimes keeldub, tuues põhjenduseks, et aadlite rügemendid alluvad kuningale või tema poolt määratud inimestele ja Ankh-Morpokil pole kumbagi.

Angua, kes jälitab 71-tunni Ahmedi, võetakse klatšialaste poolt kinni ja viiakse Klatšiasse. Porgand ei kiirusta teda päästma, vaid teavitab juhtunust Vimesi, kes tõttab oma üksusega Klatšiasse Anguat päästma. Samal ajal suunduvad Noobel Nobbs ja seersant Colon koos Vetinari ja tema leiutaja Quirmi Leonardiga salamissioonile.

Vetinari meeskond avastab, Leonardi Turvaliselt-Vee-All-Sõitmise-Seadeldise abil, et tegelikult hõljub Lesph gaasimullil ja gaas immitseb mullist välja. See tähendab, et Lesph vajub tagasi merre, kui piisavalt gaasi on välja immitsenud. Samal ajal avastab Vimes, et 71-tunni Ahmed on tegelikult samuti politseinik ja asub temaga koostööd tegema, et sõda ära hoida.

Sõja algust suudetakse vältida, sest kapten Porgand suudab vaenuväed sõdimise asemel panna jalgpalli mängima. Vimes ja 71-tunni Ahmed soovivad lord Rusti ja prints Cadrami seoses kuritegudega rahu vastu arreteerida, aga patriits Vetinari väldib rahvusvahelist intsidenti, kuulutades, et Ankh-Morpok alistub ja loobub oma nõudest Lesphile.

Vetinari viiakse Ankh-Morpoki tagasi ja seal esitatakse talle süüdistus riigireetmises. Varsti saabuvad uudised, et Lesph on kadunud ja kuna Ankh-Morpokile kahjuliku lepingu sõlmimine pidi toimuma territooriumil, mida enam ei eksisteeri, tühistatakse Vetinari vastased süüdistused. Klatšia saab samuti teada, et Lesph on kadunud ja prints Cadram on sunnitud põgenema, sest lasi Vetinaril ennast üle kavaldada ja rahvas ning sõjavägi pöörduvad ta vastu. Peale Cadrami põgenemist saab Klatšia uueks juhiks prints Khufurah.

Linnavahtkond hakkab taas tööle ja Ankh-Morpokis taastub tavapärane elurütm.