Parema käe rusikareegel

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib füüsika mõistest; matemaatika mõiste kohta vaata artiklit Parema käe reegel (matemaatika); liikluse mõiste kohta vaata artiklit Parema käe reegel (liiklus)

Kui voolu suunda näitab pöial, siis magnetvälja suunda näitavad sõrmed
Rusikareegel juhtmepooli magnetvälja suuna leidmiseks

Parema käe rusikareegel, ka parema käe reegel, on elektriõpetuses mnemotehniline juhis, mis määrab elektrivooluga kaasneva magnetvälja suuna.

Juhet läbiv vool tekitab sirge juhtme ümber silindrilise magnetvälja. Seda välja näitlikustavad jõujooned ümbritsevad juhet kontsentriliste ringidena.

Parema käe rusikareegel ütleb, et kui rusikas parema käe väljasirutatud pöial näitab voolu suunda (vooluallika plussilt miinusele), siis neli kõverdatud sõrme näitavad selle vooluga kaasneva magnetväljasuunda jõujoontel.[1]

Juhtme ümber olev magnetväli on nõrk. Kui kerida juhe pooliks (solenoidiks), osutavad kõik pooli sees olevad väljajooned samas suunas. Juhtmepooli ühest otsast väljuvad väljajooned teevad väljaspool pooli ringi ja sisenevad pooli teisest otsast.

Kui ümbritseda pool parema käega nii, et sõrmed näitavad voolu suunda juhtmekeerdudes, siis näitab pöial magnetilise põhjapooluse (N) suunas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]