Paradetas

Allikas: Vikipeedia
Paradetas tuleb ette Pedro Calderon de la Barca näidendis "El pintor de su deshonra": muusik küsib, mida mängida; kui palutakse paradetas't, ta mängib ja seda tantsitakse

Paradetas või Las paradetas on Hispaania 17. sajandi teisest poolest pärinev muusikaline teema, mille aluseks oli samanimeline ühele paarile mõeldud tants.

Tants[muuda | muuda lähteteksti]

Tantsust on vähe teada, kuid eri allikate kirjeldused nimetavad selle liikumises esinevaid järske paigalejäämisi energiliste keerutuste vahel. Tantsu seostatakse Valencia maakonnaga[1]. Ainuke säilinud sammujärjestus on kirjas raamatus "Libro de danzar de D. Baltasar de Rojas Pantoja, compuesto por el maestro Juan Antonio Jaque" (17. sajandi käsikiri, ilmus trükis 1881)[2].

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntuimad on Gaspar Sanzi variatsioonid paradetas'e teemale, avaldatud 1675. aastal kogumikus "Instrucción de Música" (Libro II, fol 38), teada on ka Lucas Ruiz de Ribayaze autorsus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Calderon de la Barca. The Painter of his Dishonour, El pintor de su deshonra. (teose kommentaaridest)
  2. K. M. Goldberg, N. D. Bennahum, M. H. Hayes. Flamenco on the Global Stage: Historical, Critical and Theoretical Perspectives. McFarland, 2015

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]