Pachacámac

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Kolumbuse-eelsest linnast; jumala kohta vaata artiklit Pachakamaq.

Kuutempel

Pachacámac (ketšua keeles Pachakamac; jumal Pachakamaqi järgi) oli Kolumbuse-eelne linn Lõuna-Ameerikas. Selle jäänused asuvad Peruus Lima kesklinnast umbes 40 km kagus Luríni jõe orus.

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Pachacámac asub rannikuäärse Luríni ringkonna põhjaosas umbes 2 km kaugusel Vaiksest ookeanist. Varemed paiknevad Lima linna lõunaserval kõrgendikul. Luríni ringkonna idanaaber Pachacámaci ringkond nõudleb Pachacámacit ning selle kõrval olevat tänapäeva asulat Julio C. Tello (ka Puente Lurín).

Ümbruskonna rahvastik kasvab kiiresti rände tõttu Luríni jõe orgu, kuid tegu on ikka veel maapiirkonnaga, kus tegeldakse niisutuspõllundusega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linn oli juba konkista ajal tublisti üle tuhande aasta vanune. Seal olid vähemalt üks püramiid, kalmistu ja värvilised kalafreskod umbes 4.–6. sajandist pKr. Wari kultuuri ajal (umbes 7.–8. sajand) ehitati linn välja ja see oli tõenäoliselt halduskeskus. Wari kultuuri mõjusid on nii arhitektuuris kui ka keraamikas ja tekstiilides (hauapanustes). Pärast Wari riigi kokkuvarisemist kasvas Pachacámac edasi ning sai ise riigi keskuseks, aga Pachacámaci riik ei saanud nii suureks nagu Wari riik. Tollest ajast pärineb enamik templeid ja lihtsaid hooneid (umbes aastatest 800–1450).

Tõenäoliselt oli Pachacámaci riik inkade saabumise ajal juba lagunenud. Rímaci jõe ja Luríni jõe orus oli väike riik itšmadel. Pachacámac oli neil eeskätt usuline keskus loojajumal Pachakamaqi kummardamiseks. Pärast itšmade riigi ühinemist inkade riigiga sai Pachacámacist tähtis halduskeskus. Siiski jäi see ka templilinnaks ja Pachakamaqi preestrid tohtisid tegutseda sõltumatult inkade preestritest. Tõenäoliselt küsisid ka inkad ise regulaarselt Pachakamaqi oraaklilt nõu. Inkade ajast pärineb viis hoonet, sealhulgas päikesetempel peaväljakul.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Pachakamaqi tempel

Oraakel ehitati juba inkade ajal savitellistest. Praktiliselt täielikult on säilinud Pachacámaci inkade ajal ehitatud osa, eriti ajavahemikus 1440–1533 ehitatud piirkond. Turistid saavad külastada paleesid, templeid, väljakuid ja muuseume, kus hoitakse Pachacámaci arheoloogilisi leide.

Tähtsamad hooned on:

  • päikesetempel
  • kuutempel ehk päikeseneitsite tempel ehk Mamakuna ehk Mamaconas (Julio César Tello poolt restaureeritud)
  • Pachakamaqi tempel (varemed)
  • Urpi Wachaqi tempel
  • palverändurite väljak

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]