Põhjala Maja Fääri saartel

Allikas: Vikipeedia
Põhjala Maja (1984).
Põhjala Maja koos Hans Pauli Olseni skulptuuridega.

Põhjala Maja Fääri saartel (fääri keeles Norðurlandahúsið í Føroyum) on Põhjamaade Ministrite Nõukogu kultuurikeskus Fääri saarte pealinnas Tórshavnis aadressil Norðari Ringvegur 10, üks Fääri saarte tähtsamaid kultuurikeskusi.

Maja avati 8. mail 1983.

Põhjala maja eesmärk on edendada Põhjamaade ja fääri kultuuri. Siiski korraldatakse seal ka mujalt pärit kunsti näitusi.

Hoonel on tähelepanuväärne arhitektuur. Ta on kaetud Fääri saarte traditsioonilise rohukatusega. Seda peetakse üheks Põhjamaade kaunimaks hooneks.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu katab igal aastal 92% Põhjala Maja baaseelarvest. Ülejäänud 8% kuludest kannab Fääri Saarte Maavalitsus.

Majas korraldatakse muu hulgas kontserte, näitusi, etendusi ja konverentse. Kohvikus pakutakse kohvi, teed, võileibu, suppi ja salatit; seal saab lugeda kõigi Põhjamaade ajalehti. Majas on ka raamatute ja mänguasjadega lastenurk ja fääri kunstkäsitöö müügipunkt. Maja on avatud kell 10–18, pühapäevadel ja pühadel kell 14–18.

Põhjamaade Maja idee autoriks peetakse Erlendur Paturssoni, kes esindas Fääri saari Põhjamaade Nõukogus. Aastal 1977 kuulutati Põhjamaade arhitektide seas välja konkurss. Selles osales 158 arhitekti. Võitjateks tulid Ola Steen (Norra) ja Kollbrún Ragnarsdóttir (Island). Hoone projekteeriti haldjamäe sarnaseks. Põhjamaade Nõukogu maksis kinni kaks kolmandikku ehituskuludest (kokku 70 miljonit Fääri krooni).

Põhjala Maja juhatuses on kaheksa liiget, neist kolm Fääri saartelt ning viis mujalt Põhjamaadest. Nõuandvasse komisjoni kuulub 15 Fääri saarte kultuuriinimest. Juhatus võtab viieaastaseks ametiajaks tööle direktori. Aastal 2005 sai direktoriks Niels Halm.

Arhitektuur ja sisekujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Põhjala Maja on kahekorruseline hoone Taanist toodud suurte klaaspindade ja teraskonstruktsioonidega. Katus on Islandilt pärinev traditsiooniline rohukatus (rohi pärineb Fääri saartelt), mis harmoneerub ümbritseva maastikuga, see andis tõuke rohukatuse kasutamiseks ka mujal. Põrand on Norra graniidist (kohaliku basaldi asemel). Mööbel pärineb Soomest, seinad on kaetud Rootsi puiduga.

Läbi suurte klaaside paistab Tórshavni panoraam, meri ja Nólsoy saar.

Hoones on suurejooneline vestibüül, kohvik, parkettpõrandaga tantsusaal fääri rahvatantsude (fääri aheltantsu) tantsimiseks ja näituste jaoks ning suur saal, mis mahutab üle 400 inimese. On ka amfiteatri sarnane ruum, mille saab suure saaliga üheks ruumiks teha.

Põhjala Maja valiti aastal 2007 Fääri saarte seitsme ime hulka.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Føroyingar hava valt síni undurverk" portal.fo, 28. juuli 2007

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Kasutatud on saksa ja taani Vikipeedia artiklit seisuga 14.4.2011 ja inglise Vikipeedia artiklit seisuga 17.4.2011.