Põhja-Korea tuumarelvad

Allikas: Vikipeedia
Ameerika Ühendriikide tuumapommi Fat Man makett

Põhja-Korea (ametliku nimega Korea Rahvademokraatlik Vabariik) on andnud teada, et ta omab tuumarelva ja paljud teised riigid usuvad seda väidet. CIA on andnud hinnangu, et Põhja-Koreal on ka lisaks oluline keemiarelva arsenal.

Põhja-Korea kuulus varem Tuumarelvade leviku tõkestamise lepingule allakirjutanud riikide hulka, kuid 2003. aastal, tsiteerides Ameerika Ühendriikide ebaõnnestunud kooskõlastatud raamistiku lepet (Agreed Framework) Põhja-Koreaga. 1994. aastal sõlmitud lepinguga Ameerika Ühendriikide vahel, millega taheti vähendada Põhja-Korea tuumaambitsioone tõi kaasa suhete paranemise ja aitas Põhja-Koreal varustada ennast teatud energiavarudega tuumareaktorite abil.

9. oktoobril 2006 teatas Põhja-Korea valitsus, et esimest korda viidi edukalt läbi tuumakatsetus. Samal ajal tuvastasid USA Geoloogiakeskus ja Jaapani seismoloogilised asutused 4,3-magnituudilise maavärina Põhja-Koreas, seda on ka Põhja-Korea väidetega kinnitanud.

IAEA peadirektor Mohamed El-Baradei avaldas arvamust, et 2009. aasta aprilliks oli Põhja-Koreast saanud "täiemahuline tuumaelektrijaam". Põhja-Korea korraldas 25. mail 2009 järjekordse tuumakatsetuse, mis arvatakse olevat 4,7-magnituudilise maavärina põhjustaja. Katsetuse koha kohta pole avaldatud ametlikku informatsiooni. On arvatud, et see toimus Põhja-Korea kirderegioonis Kilju linna lähedal.