Põhitoode

Allikas: Vikipeedia

Põhitoode on ettevõtte toode või teenus, mis on kõige otsesemalt seotud nende peamise valdkonnaga ning mis iseloomustab kasutamise, kasulikkuse ja probleemi lahenduse teenust, mille jaoks klient toodet ostab.

Põhitoode ei ole mitte käegakatsutav toode vaid selleks nimetatakse kasu, mida toode annab ning mis teeb toote kliendi jaoks väärtuslikuks. Näiteks auto põhitooteks on võimalus liikuda kiiresti ühest kohast teise.[1]

Toote kolm tasandit[muuda | muuda lähteteksti]

Tihti arvatakse, et toode on mingi füüsiline asi, mida saab osta. Tegelikult käsitletakse turunduses toodet kolmetasandilisena:

  1. Põhitoode (põhiline hüve, mida tootja otsid)
  2. Konkreetne toode (omadused, stiil, kvaliteet, bränditunnused, pakend, nimi)
  3. Laiendatud toode (lisateenused, sh paigaldamine, järelhooldus, erilised kasud kliendile, garantii, väärtused jms)[2]

Näiteid põhitoodetest[muuda | muuda lähteteksti]

Lambipirn[muuda | muuda lähteteksti]

Lambipirn on vajalik igas kodus. Lambipirne on erineva kuju ja heledustasemega. Mõned on LED-lambid ja mõned ei ole. Kõigil lambipirnidel on oma füüsiline omadus. Siinseks põhitooteks on valgus, mis tekitab tarbijale nähtavust.

Sülearvuti/lauaarvuti[muuda | muuda lähteteksti]

Mis on arvuti põhieesmärk? Mõnele on see puhtalt meelelahutuseks, teistele professionaalseks kasutuseks ja kolmandatele segu isiklikust, meelelahutuslikust ja professionaalsest kasutamisest. Põhitooteks siin on tegevuste digitaliseerimine, meelelahutuse ammutamine ja nauding, mis saadakse arvuti kasutamisest.

Mobiiltelefon[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt kasutati telefone üksnes suhtluseks, kuid ajaga on tehnoloogia niivõrd arenenud, et telefone kasutatakse kõikjal ja kõigeks. Suhtluse kiirusest ja efektiivsusest tulenev kasulikkus ongi siin põhitooteks.[3]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]