Pärnu Kunstide Kool

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pärnu kunstide maja)
Pärnu Kunstide Kool
Pärnu Kunstide Kooli Pühavaimu 8 õppehoone
Kooli tüüp huvikool
Direktor Kristel Kallau
Õpilasi 680 (08.02.2021)
Asukoht Pärnu
Koduleht https://kunstidekool.parnu.ee/

Pärnu Kunstide Kool on Pärnu linnas asuv munitsipaalhuvikool. 1. septembril 2020 ühendati senise Pärnu Kunstide Majaga Pärnu Kunstikool ja õppeasutuse nimeks sai Pärnu Kunstide Kool.[1][2]

Koolis on viis õppetooli: muusika, teater, tants, käsitöö ja kunst. Tegevused toimuvad kolmes õppehoones – Pühavaimu 8 ja Paul Kerese 3 (endine Pärnu Kunstikool) Pärnus ning Tõstamaa käsitöökeskuses Tõstamaal.

Pärnu Kunstide Kool on Eesti Kunstikoolide Liidu ja Eesti Huvikoolide Liidu liige.

Õppetoolid[muuda | muuda lähteteksti]

Pärnu Kunstide Koolis on viis õppetooli: muusika, kunst, tants, teater ja käsitöö.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Muusika õppetool annab instrumendi-, solisti- ja ansambliõpet. Instrumendiõppes saab õppida viiulit (Pirgit Rea, Juri Potštar), vioolat (Juri Potštar), klarnetit ja saksofoni (Aivo Luhaoja), akordionit (Andrus Ostrov), flööti- ja plokkflööti (Marju Mäe), klaverit (Jelena Potštar, Eva Taul), kitarri (Üllar Kallau, Valeri Trahhatšjov), löökpille (Valeri Trahhatšjov), Teppo lõõtsa (Margus Luur), kannelt (Raili Käär) ja harfi (Reine Niin). Soliste õpetavad Aita Kaaver, Anne Uusna ja Margrit Kitse Laulustuudio. Koolis tegutseb Evelin Mei ja Marika Pärki juhtimisel ka poistekoor ja poistekoori ettevalmistuskoor ning Margrit Kitse ja Aet Villi juhendamisel mudilaskoor ja neidudekoor. Ansambliõpe annab huvilistele võimaluse osaleda rahvamuusikaansamblis Cantelo. 4–8-aastastele mudilastele on mõeldud Lastestuudio loovusring (Tiina Tõnismäe), kus on ühendatud muusika ja käelised tegevused. Muusikaõppetool asub Pühavaimu 8 õppehoones.

Kunst[muuda | muuda lähteteksti]

Kujutava kunsti õppetooli alla kuuluvad mitmeaastane süsteemne kunstiõpe, kunstiringid, ettevalmistus kunstikõrgkooli astumiseks, animatsiooni, fotograafia ja arhitektuuri ringid. Ringitegevusest saavad osa ka täiskasvanud õppijad. Peale õppekavapõhise töö korraldatakse festivale, töötube, kursusi ja kunstikonkursse. Nendest viimaste hulka kuulub ka 2008. aastal alustatud traditsiooniline Pärnu linna üldhariduskoolide kunstikonkurss. Kunsti õppetooli õppetegevus ja huviringid toimuvad valdavalt Kerese 3 õppehoones, kus õpetajateks on Kristel Pajos, Andres Adamson, Madli Lavin, Liina Unt, Tiina Kesküla, Julia Toots, Anne-Ly Raid, Riina Georg, Kirsti Tuum, Ene Riso, Irina Konstantinova ja Mari-Helen Vili. Pühavaimu 8 õppehoones tegutseb Silvia Nõukase Kunstistuudio ja Anu Ojamaa Kunstistuudio. Lisaks toimuvad kunstiringid ka mitmes Pärnu üldhariduskoolis. Koostöös Endla teatriga toimub teatris põhikooli ja gümnaasiumiealistele suunatud kostüümikujundus- ja stilistika ring (Maie Laik).

Tants[muuda | muuda lähteteksti]

Tantsu õpetab 1991. aastal tegutsemist alustanud Kersti Adamsoni Balletistuudio. Peo- ja sporttantsu õpetab Ants Lopsiku tantsuklubi MINIFOX ning Eliisa Abramova. Tantsu õppetool asub Pühavaimu 8 õppehoones.

Teater[muuda | muuda lähteteksti]

Teatri õppetool asub Pühavaimu 8 õppehoones. Teatriõpet annab Rein Laose Teatristuudio ja Ruuben-Joosua Palu Teatriring.

Käsitöö[muuda | muuda lähteteksti]

Käsitöö õppetool asub Tõstamaa Käsitöö Keskuses ja tegutseb Anu Randmaa juhtimisel. Käsitöö õppetool juhendab rahvusliku käsitöö ja keraamika ringe.

Õppehooned[muuda | muuda lähteteksti]

Pühavaimu 8[muuda | muuda lähteteksti]

Pühavaimu 8 õppehoones asus enne koolide ühinemist Pärnu Kunstide Maja, mille eelkäijaks oli omakorda 1. mail 1949 Kerese tänav 3 avatud Pärnu Pioneeride maja. Esimene direktor oli Aksel Lants. Hiljem on maja direktorid olnud Elfi Rull, Tamara Gavalova, Liidia Schants, Helga Hallmägi, Õie Vaarak ja Tiit Erm.

Pühavaimu 8 ajaloolisse majja koliti kool 1986. aastal. Uhke hoone ehitas 1670. aastal Brandenburgist pärit ainus apteekrist bürgermeister Liivimaal, Samuel Christian Heno. 1674. aastal ehitas raehärra ja hilisem bürgermeister Franz Carl Steiner Heno maja kõrvale omakorda maja, mille juurde kuulus ka linna vanim põlispuudega haljasala – Steineri aed. Üheks ansambliks liitis need kaks maja 1741. aastal kuulsa kaupmeeste dünastia alusepanija Hans Diedrich Schmidt. Aja jooksul on hoonet korduvalt ümber ehitatud, näiteks on muudetud hoonete stiili baroksest klassitsistlikuks.

1989. aastal nimetati pioneeride maja ümber Pärnu Õpilasmajaks ja alates 1999. aastast kandis asutus nime Pärnu Kunstide Maja. Aastate jooksul on majas tegutsenud väga kõrge tasemega huviringid ja kollektiivid. Viimaste hulka kuulub ka 1976. aastal loodud rahvamuusikaansambel Cantelo.

Paul Kerese 3[muuda | muuda lähteteksti]

Paul Kerese 3 õppehoones asus enne koolide ühinemist Pärnu Kunstikool, mis loodi 1980. aastal ja asus Raekülas aadressil Lembitu 1a. Kooli esimene direktor oli Peeter Somelar ja õppima võeti 60 õpilast. Esimesteks õpetajateks Leili Voll ja Maie Ird. Pärnu Kunstikool oli Eesti NSV kuues lastekunstikool. Aastatel 1985–1986 asus kool ajutistes ruumides Ringi 10 ja 1988. aastal koliti kool aadressile Paul Kerese 3. 2008. aastal pärast senise direktori pensionileminekut sai kooli direktoriks kunstikooli õpetaja Kristel Kallau. Koolis on olnud õpetajateks Peeter Somelar, Leili Voll, Maie Ird, Lembit Hansman, Maie Hansman, Aita Õunap, Mati Sutt, Uno Uibo, Galina Sooaru, Kirtsi Tuum, Rait Pärg, Ene Tapfer, Viljar Kõiv, Kaia Metsaalt, Piret Bergmann, Karin Tislar, Tiiu Leis. Kunstikoolil on palju nimekaid vilistlasi, kes on jätkanud kutselise kunstniku karjääri või olnud edukad teistel elualadel. Nii on Pärnu Kunstikooli vilistlased näiteks Flo Kasearu, Riho Luuse, Kärt Koosapoeg ja Kadi Kurema, aga ka Marko Matvere, Kati Murutar, Leles Luhse ja Marianne Mikko. Kool on olnud oluline koostööpartner Pärnu linnale, üldhariduskoolidele ja teistele partneritele, arendades laste- ja noorte kunstihuvihariduse valdkonda.

Tõstamaa[muuda | muuda lähteteksti]

7. veebruaril 2010 alustas Anu Randmaa eestvedamisel Tõstamaal lasteaia ruumides tegevust Tõstamaa Käsitöökeskus, mis juhendas nii laste kui ka täiskasvanute käsitööringe. Kooli tugevuseks on just rahvuslik, traditsiooniline Eesti käsitöö, selle õpetamine järjepidevuse toetamine. Samal aastal renoveeriti LEADER toetuse ja Tõstamaa valla toel käsitöökeskuse ruumid. Nelja esimese aasta jooksul soetati LEADER toetuste ja kohaliku valla toel töövahendeid ja kujundati ringide toimimine traditsiooniliseks. 2012. aastal alustas tööd keraamikaring õpilastele, juhendajaks Heino Kriisa. 2013. aasta septembrist said keraamikaringid samas lasteaia majas omaette ruumid ja tunnid toimusid kahele vanuseastmele. 2014–2018 kevadeni juhendas keraamikaringe Karin Väli ning alates 2018. sügisest on õpetajaks Karin Vääna.

16. mail 2014 asutati käsitöökeskuse lasteringide baasil Tõstamaa Mõisa Huvikool. Õpetajateks said Anu Randmaa ja Evelyn Piirme. Eesti Hariduse Infosüsteemis registreeriti käsitöö õppekava kahele vanuseastmele. Ühe vanuseastme õppekava hõlmas nelja õppeaastat. Tõstamaa Mõisa Huvikool töötas neli aastat, 2018. aasta kevadel sai huvikool esimesed lõpetajad. 2018. aasta sügisest alustasid Tõstamaa käsitöö- ja keraamikaringid tööd Pärnu Kunstikooli Tõstamaa majana.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pärnu Kunstide Kool. EHIS. Vaadatud 3.01.2022.
  2. "Kunstikooli ja kunstide maja asemele tekib Pärnu Kunstide Kool". 8. mai 2020. Originaali arhiivikoopia seisuga 26.09.2020. Vaadatud 3.01.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]