Pärnu Pank

Allikas: Vikipeedia
Pärnu Vastastikune Krediit-Ühisus
Asutatud 1907
Tegevus lõpetatud 1920
Peakorter Rüütli tänav 47, Pärnu
Valdkonnad pangandus
Töötajaid

Pärnu Vastastikune Krediit-Ühisus, alates 1920. aastast Pärnu Pank oli aastatel 1906–1940 (1944) tegutsenud krediidiasutus.

Pärnu Vastastikune Krediit-Ühisus[muuda | muuda lähteteksti]

Pärnu Vastastikuse Krediit-Ühisuse põhikirja registreeris Venemaa keisririigi rahandusminister 29. oktoobril 1907. aastal. Krediit-Ühisuse asutajaliikmeid oli 35, peamiselt kaupmehed, töösturid, ametnikud. Krediidiühistu esimesse juhatusse kuulusid reeder ja majaomanik August Klein, advokaat Jaan Leesment ja loomaarst Johan Pajo, nõukogusse metsakaupmees Johan Linde, tööstur Mihkel Pullerits, arst Ernst Tumma, postiametnik-ühistegelane Hendrik Mäggi ja kooliõpetaja Johan Kõpp.

Krediit-Ühisus alustas tegevust 1. juulil 1908 Rüütli tänav 47 panga liikme August Kleini üüritud ruumides. 1912. aastal uuendati krediidiühisuse põhikirja ja koliti Endla seltsi uude teatrimaja hoonesse, mille ehitust oli krediit-ühisus toetanud madala protsendiga laenu, üüri ettemaksmise ja rahalise annetusega.

Krediidiühisuse esimene asjaajaja-raamatupidaja oli Juhan Kukk, temale järgnes Heinrich Voldemar Väljamäe.

Vabadussõja ajal võttis Pärnu Vastastikune Krediit-Ühisus osa riigilaenu realiseerimisest ja andis laenu nii Pärnu linna- kui Pärnu maavalitsusele.

8. veebruaril 1920 muudeti vastastikune krediidiühisus, AS Pärnu Pangaks[1].

Pärnu Pank[muuda | muuda lähteteksti]

Pärnu Pank
Asutatud 1920
Tegevus lõpetatud 1931
Peakorter
Valdkonnad pangandus
Töötajaid

Pärnu Pangal oli korrespondendid kõigis kodumaa linnades ja tähtsamates alevites, ka suuremates linnades väljamaal. Pank võttis raha hoiule jooksvale arvele ja tähtaja pääle ja maksis ajakohast kõrgendatud %. Andis laenu mitmesugusel kujul ja kindlustusel. Ostis ja müüs välisvaluutat rahas ja tšekkides. Ostis kulda ja hõbedat. Toimetas kõiksuguseid pangaoperatsioone sise- ja väljamaal. Üüris välja hoiulaekaid.

Panga juhatusse kuulusid esimees Jaak Jakobson, Pärnu linnaarst dr Jaan Kukk ja juhatuse liige ning asjaajaja-direktor Juhan Järv. 1924. aastal kuulusid AS Pärnu Panga nõukogusse: dr Ernst Tumma (esimees), Anton Teetsov, Mihkel Kangro, Georg Tannebaum, Hans Kukk ja Anton Nõmm.

AS Pärnu Pank oma tegevuse 1931. aasta veebruaris, panga suuraktsionäride tahtel anti AS Pärnu Pank Tallinna Krediit Panga alla ja muudeti Tallinna Krediit Panga Pärnu osakonnaks[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]