Oscarsborgi kindlus

Allikas: Vikipeedia
Oscarsborgi kindlus Oslo fjordis (vaade edelast)
Oslo fjordi kaart Oscarsborgi kindluse asukohaga
Kolonel Birger Eriksen – Oscarsborgi kindluse komandör 9. aprillil 1940
Üks Oscarsborgi 28 cm kaliibriga kahuritest

Oscarsborgi kindlus (norra Oscarsborg festning) on endine merekindlus Oslo fjordis Drøbaki väikelinna lähedal. Kindluse peamised suurtükipatareid asuvad Håøya saarel ja väiksemad patareid fjordi ida- ja läänekaldal. Kindlus oli kuni 2003. aastani piiratud ligipääsuga sõjaväeterritoorium.

2014. aasta 9. aprillist on Oscarsborgi kindlus muinsuskaitse all.

Varane ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Drøbaki juures asuvad kitsad väinad on ideaalne koht Oslo kaitsmiseks merelt. Esimesed kaitseehitised rajati kuningas Christian IV valitsusajal 1644. aastal. Ehitisi ei kasutatud Torstensoni sõjas ja pärast sõja lõppu need lammutati.

Uued kindlustised ehitati 1814. aastal, kui sõditi Rootsiga.

1830. aastatel hakati uuendama Drøbaki kindlustisi. Ehituse esimene etapp valmis 1848. aastal, teine etapp valmis 1853. aastal. Kindlus sai oma praeguse nime kuningliku otsusega 23. augustil 1855 pärast kuningas Oscar I visiiti.

19. sajandi lõpul arenes sõjandus kiirelt ja peagi ei vastanud kindlus uue aja nõuetele. Kuna pinged Rootsi ja Norra vahel kasvasid, otsustasid norralased kindlust uuendada. Aastatel 18741879 ehitati veealune tõke ja torpeedopatarei ning 1890. aastal paigaldati uued Saksa päritolu relvad. Veealuse tõkke tõttu ei saanud suuremad laevad kindlusest lääne poolt mööduda. Kindluse põhilisteks relvadeks olid Kruppi 280 mm kaliibriga kahurid. Peale nende kasutati ka 150 mm ja 57 mm kaliibriga kahureid.

20. sajand[muuda | muuda lähteteksti]

Torpeedopatarei[muuda | muuda lähteteksti]

Torpeedopatarei ehitati aastatel 18981901 ja see võeti teenistusse 15. juulil 1901. Maa-alune torpeedopatarei oli üks vähestest sõjaväeehitistest, mille olemasolust Saksa sõjaväeluure enne 9. aprilli invasiooni ei teadnud.

Oscarsborgi torpeedopatarei on valmistatud raudbetoonist ja asub Põhja-Kaholmeni saarel koopas. Patareil on kolm tunnelit, millest sai teha ilma laadimata kuus lasku. Kokku oli kasutusvalmis üheksa torpeedot, mille lõhkelaeng oli 100 kg dünamiiti. Tuld juhiti patarei kohal asuvatest vaatluspunkritest.

Laskmisel asetati kaks torpeedot kõrvuti kahe raami sisse. Seejärel langetati need vee alla tunnelitesse. Pärast esimest lasku kulus veidi aega, kuni vahetati raamid, misjärel sai teha teise lasu.

II maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Drøbaki lahing

Kui Norrat 9. aprillil 1940 rünnati, oli kogu kindluse relvastus üle 40 aasta vana. Sellest hoolimata töötasid relvad Drøbaki lahingus veatult ja Oslo vallutamist suudeti lükata edasi. Tänu sellele jõuti kuningas ja tema pere ning valitsus Oslost evakueerida.

Saksa okupatsiooni ajal baseerusid Oscarsborgis Saksa väed.

Kindlus läks tagasi Norra kontrolli alla 12. mail 1945, kui kapten Thorleif Unneberg võttis üle kindluse juhtimise ja heiskas kindlusele Norra lipu. Lipp, mille Unneberg heiskas, oli sama, mille sakslased olid 1940. aasta aprillis võtnud alla. Sündmusel viibis ka kolonel Birger Eriksen, kes pidas kõne.

Teise maailmasõja järel[muuda | muuda lähteteksti]

Külma sõja ajal moodustas Oscarsborg Oslo viimase kaitseliini ja torpeedopatarei oli kasutusel kuni 1. jaanuarini 1993. Pärast viimaste relvade väljalülitamist asus Oscarsborgis rannikukaitse ohvitseride õppekeskus, mis suleti 28. juunil 2002. Tänapäeval on kindlus avatud kõikidele külastajatele. Saarel korraldatakse ekskursioone ja võimalik on korraldada ka konverentse.

8. aprillil 2014 tulistati peapatareidest pauklaengutega. Tulistamised korraldati 1940. aasta Saksa invasioonist rääkiva filmi "Tre døgn i april" jaoks. Ajaleht Aftenposten teatas, et see oli esimene kahuritest laskmine pärast 9. aprilli 1940, aga tegelikult katsetati kahureid veel 1952. aastal .

Alates 9. aprillist 2014 on Oscarsborg muinsuskaitse all.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]