Oscar Hammerstein I

Allikas: Vikipeedia
Oscar Hammerstein (1906)

Oscar Hammerstein, ka Oscar Hammerstein I (8. mai 1846 Stettin, Preisi kuningriik1. august 1919 New York) oli ameerika ettevõtja ja impressaario. Ta oli Oscar Hammerstein II vanaisa.

Hammerstein sündis Stettinis (tänapäeval Poola linn Szczecin) saksajuudi perekonnas. 18 aasta vanuses põgenes kodunt. New Yorki saabus ta 1864. aastal, kus sai ettevõtjaks.

Eduka ettevõtjana ja ooperihuvilisena lasi Hammerstein New Yorgis ehitada kaheksa teatrimaja (sealhulgas Olympia Theatre, 1895) ning ühe teatri Philadelphias (Philadelphia Opera House, 1908). 1906. aastal, olles rahulolematu Metropolitan Operas etendavate ooperilavastustega, lasi Hammerstein ehitada oma kaheksanda teatri Manhattan Opera House'i (avati 1906), et Metropolitan Operaga konkureerida ja asutas Manhattan Opera Company. Ooperitrupp konkureeris küll üliedukalt, kuid ootamatult 1910. aastal lõpetas oma tegevuse.

Väiksemal määral tegeles Hammerstein ka loometegevusega. Nii näiteks kirjutas ta muusika ja libreto operetile "Santa Maria". Operett lavastati 1896. aastal Olympia Theatre's.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]