Orsola Maddalena Caccia

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Orsola Caccia)
Orsola Maddalena Caccia vaikelu lindudega, mis müüdi 2020. aastal Sothebys 260 000 dollariga
Lilled groteskses vaasis, u 1635
Vaikelu põldpüüga. Ajast enne 1676

Orsola Maddalena Caccia, sündinud Theodora Caccia (tegutses umbes aastail 1615–1665) oli Itaalia manerismi maalikunstnik, nunn ja ursuliinide kloostri abtiss Moncalvos.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Theodora Caccia sündis 1596. aastal maalikunstnik Guglielmo Cacci - tuntud ka Il Moncalvo nime all - peres Moncalvos. 1620. aastal, kui ta andis nunnatõotuse Bianzé ursuliinide kloostris väikeses asulas Piemonte põhjaosas, sai ta nimeks Orsola Maddalena. Viis aastat hiljem asus ta oma isa asutatud kloostrisse sünnilinnas Moncalvos.

Orsola alustas maalimist töötades abilisena isa maaliateljees. Ta õppis maalima kujutades ja koloreerides kõrval- ja taustafiguure oma isa maalidel. Kokku kaheksast lapsest, kuuest tütrest ja kahest pojast said vaid Orsolast ja tema õest Francescast, kes küll suri noorelt, maalikunstnikud. Guglielmo Cacci pani kõik oma tütred oma asutatud kloostrisse, Orsolast sai selle abtiss ja ta asutas kloostrisse maaliateljee, mis tegutses kogu tema eluaja. Ateljee ja Orsola kunstnikukarjääri õitseajal olid Orsola Caccial oma õpilased ja käealused.[1]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Orsola Cacciale omistatud maalide hulgas on nii lilledega vaikelusid kui ka hardus- ja pühendpilte ning altarimaale. Tema lillemaalid on teadaolevalt varaseimad itaalia maalikunstis. Vaikelud on komponeeritud tasakaalustatult, iga element on kujutatud pildil hoolikalt paika asetatuna. Maalides on tugev vertikaalne joon, mida rõhutavad sümmeetriliselt asetatud püstised lillevarred, pildi allossa asetas kunstnik kompositsiooni tasakaalustamiseks mõne puuvilja, samuti vahel mõne looma, enamasti linnu või putuka pildi elavdamiseks.

Vaikelu elementi võib tajuda ka Orsola Caccia religioosse sisuga maalides. Suuremates kompositsioonide sees esinevad väikesed hoolikalt paigutatud vaikelud, mille aines peegeldab kloostri igapäevaelu või mõnd muud teemat, mida kunstnikul avanes võimalus vaadelda ja maalida. Paljud tema teosed on ikka veel Itaalia väikelinnades, kuhu need kunagi temalt telliti. Tellimustööde maalimine teenis kloostrile raha ja maalimine oli hinnatud oskus.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Evangelist Luukas ateljees (u 1625)[2]
  • Neitsi Maarja sünd (u 1635)[3]
  • Õndsa Osanna Andreasi müstiline abielu, altarimaal Carbonarola kirikus Mantovas (1648)
  • Ristija Johannes, altarimaal Püha Martini ja Stefanuse kirikus Montemagnos (1644)
  • Vaikelu lillede, puuvilja, seente, koldvindi ja vaenukäoga (u 1650)[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]