Organ²/ASLSP

Allikas: Vikipeedia
Halberstadti kiriku orel 2005. aastal

"Organ²/ASLSP" (ingl As SLow aS Possible 'nii aeglaselt kui võimalik') on John Cage'i oreliteos. Teose noot koosneb kaheksast leheküljest.

Cage kirjutas selle 1987. aastal oma varasema klaveriteose "ASLSP" põhjal. 1985. aastal valminud klaveriteos kestab olenevalt ettekandmisel valitud tempost tavaliselt 20 kuni 70 minutit.[1] Cage jättis selgitamata, kui aeglaselt täpselt teost esitada tuleb.

Teost "Organ²/ASLSP" kantakse praegu ette St. Burchardi kiriku orelil Halberstadtis Saksamaal.

Halberstadti ettekanne[muuda | muuda lähteteksti]

1997. aastal arutasid muusikud ja filosoofid, mida Cage ikkagi oli mõelnud instruktsiooni "nii aeglaselt kui võimalik" all, sest hästi hooldatud orelil on võimalik tekitada katkematut ja praktiliselt igavesti kostvat heli. Esimene dokumenteeritud oreli paigaldamine kirikusse toimus 1361. aastal Halberstadtis, seega otsustati, et Cage'i teost kantakse ette just sealse kiriku orelil. Ettekande alguseks määrati aasta 2000 ja kestuseks 639 aastat (nii palju aastaid jäi aastate 1361 ja 2000 vahele). [2] Ettekanne algas siiski 2001. aastal ning on seega plaanitud kestma kuni aastani 2640.

Teost esitav orel valmistati spetsiaalselt selleks otstarbeks. Kuna orel kõlab lakkamatult, on selle ümber heli levimise vähendamiseks klaaskast. Masin varustab orelit konstantse õhuvooluga.

Teose esitamist alustati 5. septembril 2001 (Cage'i 89. sünniaastapäev) pausiga, mis kestis 5. veebruarini 2003. Siis vajutati orelil alla esimene akord. Sellest ajast on orelil kõlavaid noote mitmeid kordi muudetud, 2008. aastal lisati neljale orelivilele veel kaks uute nootide mängimiseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]