Operatsioon Sond Chara

Allikas: Vikipeedia
Kuninglikud merejalaväelased Operatsioon Sond Charal

Operatsioon Sond Chara (puštu keeles 'Punane Pistoda') kestis 18 päeva ja see oli suunatud Afganistani Helmandi provintsi Nad-e-Ali linna lähistel asuvatele Ţālebāni tugipunktidele. Operatsioon sai oma nime 3. merejalaväelaste eriüksuse brigaadi liikmete tunnusmärgi järgi. 2008. aasta 7. detsembri öisel jõulueelsel Nad-e-Ali linna lõunaosa Ţālebāni tugipunktide rünnakul osales 1500 briti sõdurit, keda toetasid Taani, Eesti ja Afganistani väed.

Mässajate rünnakute sagenemise ja hääletamise registreerimisprogrammi julgestamise tõttu kaitsti pealetungiga Helmandi provintsi keskust Lashkar Gahi. 300 Ţālebāni liiget üritas tormijooksuga vallutada Lahkar Gahi.

Lahingud olid rasked ning vastasteks olid kiired ja kättemaksuhimulised mässajad 107mm rakettidega. Briti miinipildujad, tankid ja kaugrelvad alistasid mässajad. Briti väed sõdisid I maailmasõja stiilis kaevikutes põlvedega mudas. Osa merejalaväelastest sõdisid 60 km tule all ja halvas olukorras. Lähivõitlus oli tavapärane ning mõned komandörid teatasid, et sõditi 30 m või vähema vahemaa kauguselt.

2008. aasta 25. detsembriks ehk operatsiooni haripunktiks oli tapetud 100 Ţālebāni sõdijat ja üks kõrgem ülem. Rünnaku lõpuks oli tapetud viis briti sõdurit, sealhulgas Briti vägedesse kuulunud üks australlane.[1]

Pärast Lashkar Gahi lõunaosa haarangut leiti 2,61 miljoni euro väärtuses oopiumi, improviseeritud lõhkeaineid, erinevaid uimasteid ja lõhkeaineid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Smith, Michael (4. jaanuar 2008). "Taliban bases fall after major offensive". Timesonline.co.uk. Vaadatud 10.01.2009.