Oceanic (lõpetamata laev)

Allikas: Vikipeedia
Laeva kujutav digitaalne illustratsioon

Oceanic (prefiksiga RMMV ehk Royal Mail Motor Vessel, 'kuninglik postimootorlaev') oli lõpetamata ookeaniliinilaev, mida ehitati Harland & Wolffi laevatehases White Star Line'ile. See oleks olnud kolmas kompaniile kuulunud sama nime kandev laev. See kavandati 1926. aastal ideega moderniseerida ettevõtte atlandiülene teenistus. Owen Philippsi tulekuga ettevõtte etteotsa kasvas projekti kavandatud maht. Projekt nägi ette suurt laeva, mis pidi esimesena ületama sümboolse piiri — 300 meetrit pikkuses ja 30 sõlme kiiruses.

Pärast mitu aastat kestnud uuringuid alustati ehitamist 1928. aasta juunis. Töid tehti siiski aeglases tempos ja need peatati 1929. aasta juunis, ilmselt seetõttu, et oli vaja täiendavaid veojõuga seotud uuringuid. Samal aastal puhkenud suur depressioon ja rahaline sekeldus, mis saatis Owen Philippsi 1931. aastal vanglasse, lõpetasid ehituse lõplikult, mille jaoks ka valitsus keeldus raha eraldamast.

White Star Line'i laevastikus asendati Oceanic seega kahe väiksema laevaga, Britannicuga ja Georgicuga. Mõlemad said Oceanicu profiilist inspiratsiooni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]