Noore arsti märkmed

Allikas: Vikipeedia
Noore arsti märkmed
A Young Doctor's Notebook
Telesarja "Noore arsti märkmed"
käsikirjad (2012)
Žanr tragikomöödia
Põhineb M. Bulgakov
"Noore arsti märkmed"
Stsenarist
Režissöör Alex Hardcastle
(1. hooaeg)
Robert McKillop
(2. hooaeg)
Peaosades Jon Hamm
Daniel Radcliffe
Helilooja Stephen Warbeck
Keel inglise
Hooaegu 2
Jagusid 8
Tootmine
Produtsent 1. hooaeg:
Kenton Allen
Jon Hamm
Saskia Schuster
2. hooaeg:
Lucy Lumsden
Matthew Justice
Dan Cheesbrough
Jon Mountague
Jao kestus 30 minutit
Tootjaettevõte Big Talk Productions
Points West Pictures
Levitaja BBC Worldwide
Välislingid
Ametlik koduleht Muuda Vikiandmetes
Sissekanne IMDb-s

"Noore arsti märkmed" on musta huumoriga vürtsitatud BBC tragikoomiline telesari, mis põhineb Mihhail Bulgakovi samanimelisel autobiograafilisel novellikogumikul ja kirjeldab äsja arstiteaduskonna lõpetanud noore arsti katsumusi Murijevo maakonnahaiglas. Sarja sündmustik leiab aset 20. sajandi alguses Venemaal ajalugu muutvate sündmuste keerises. Esimese hooaja taustal kruvib pingeid oktoobrirevolutsioon, mis ei ole küll keskseks teemaks, ent tuletab end aeg-ajalt pealinnast saabuvate uudiste kujul siiski meelde. Teine hooaeg on aga tunduvalt rohkem käsitletavat ajalooperioodi peegeldav, kuivõrd haiglasse jõuavad sõdurid Venemaa kodusõja mõlemast leerist – nii bolševike kui ka valgekaartlaste ridadest.

"Noore arsti märkmed" (novellikogumik)[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu eelnevalt mainitud, on sari kirjutatud Bulgakovi samanimelise autobiograafiliste mõjutustega jutukogumiku põhjal. Esimese maailmasõja puhkedes astus noor Bulgakov vabatahtlikuna Punase Risti ridadesse ja sai vähemalt kahel korral raskelt haavata. Kroonilise valu käes vaevlev Bulgakov hakkas leevenduseks endale morfiini süstima. Kirjanik sai siiski 1918. aastaks sõltuvusest jagu ning võitlus narkootikumisõltuvusega on üheks peateemaks 1926. aastal avaldatud "Noore arsti märkmetes".[1]

1916. aastal lõpetas Bulgakov Kiievi ülikooli meditsiiniosakonna ning suunati seejärel maakonnaarstiks Smolenski kubermangu haiglasse.[1] Novellikogumik keskendubki peamiselt autori maakonnahaiglas veedetud aastatele, tema karjääri algusaega iseloomustavatele probleemidele ja valudele.[2]

Mihhail Bulgakov

Peaosatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Daniel Radcliffe mängib sarjas Dr. Vladimir "Nika" Bomgradi, noort arsti, kes on äsja silmapaistvate tulemustega arstiteaduskonna lõpetanud. Hoolimata oma kogenematusest on noormees väga isepäine ja egoistlik.
  • Sarja teine peaosatäitja on Jon Hamm, kes kehastab keskealist Dr. Vladimir Bomgradi. Doktor Bomgrad on sattunud oma morfiinisõltuvuse tõttu politsei uurimise alla ning noorusajal kirjutatud vana päevikut lugedes hakkab arst meenutama aega, mil töötas veel Murjevo maakonnahaiglas, üritades iseenda nooremat versiooni peatada vigade tegemisest, mida nüüd sügavalt kahetseb.
  • Tagasihoidlikul moel armsa ja hooliva noorem-ämmaemanda Pelageja Ivanovna rolli täidab Rosie Cavaliero.
  • Vicki Pepperdine mängib sarjas ranget vanem-ämmaemandat Anna Nikolajevnat, kes on noore arsti pädevuse suhtes skeptiline, sest varasem haigla juhataja Leopold Leopoldovitš oli tõeliselt andekas ja küps arst.
  • Parameedik Demjan Lukitši rolli mängib sarjas Adam Godley. Tegelane on pisut ohmu, ent väga siiras ja hooliv. Teda iseloomustab suur armastus atlaste ja marineeritud kilude vastu.[1]
Daniel Radcliffe
Jon Hamm

Sisukirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Episoodi nr. Nr. hooajas Eetris Pealkiri
"Hooaeg 1 "Noore arsti märkmed..."
1 1 6. detsember 2012 Esimene osa
Esimene stseen leiab aset Moskva veneroloogiakliinikus, kus politsei otsib läbi doktor Vladimir Bomgardi kabinetti ning doktor leiab oma vana märkmiku ning hakkab meenutama aega, mil alustas oma arstikarjääri. Murijevo maakonnahaiglasse Venemaal saabub värskelt Moskvas arstiteaduskonna lõpetanud noor arst, keda just kõige soojemalt vastu ei võeta. Lühikest kasvu kondine noormees ei tundu haigla personali jaoks sama tõsiseltvõetav, kui oli eelmine haigla juhataja, suure habemega staažikas Leopold Leopoldovitš. Doktori esimeseks patsiendiks on sünnitusraskuste käes vaevlev naine - raviprotsessi käigus saab noor arst aru, et koolis õpitu ei taga tingimata edu praktikas. Teisel patsiendil suudab noor arst hamba koos lõualuuga välja tõmmata, mille ta jätab endale suveniiriks, mälestamaks esimest päeva, mil ta arstiks sai. Osas tutvume ka teiste tegelastega, kelleks on vanem-ämmaemand Anna Nikolajevna, noorem-ämmaemand Pelageja Ivanovna ja parameedik Demjan Lukitš.
2 2 13. detsember 2012 Teine osa
Osas selgub Vladimir Bomgardi morfiinisõltuvus, mistõttu on ta ka kriminaaluurimise all. Kohalikud üritavad tema kogenematusest kasu lõigata, mängides haigeid, et doktor neile ravimeid välja kirjutaks. Külas on puhkenud süüfilise epideemia, sest harimatud kohalikud keelduvad ravist. Praksisesse saabub ka hullunud mees, kelle tütar on treipingi vahele jäänud. Noor arst peab tüdrukul amputeerima mõlemad jalad ning patsient jääb ellu.
3 3 20. detsember 2012 Kolmas osa
Vladimiri vanemal versioonil tekivad tõsised võõrutusnähud, kuna politsei uurimise all olles ei ole tal võimalik morfiini tarvitada. Noorem, meenutustes eksisteeriv versioon tahtis põgeneda Murijevost, sest koht on meeletult morbiidne ja üheülbaline. Noor doktor kuuleb bolševike revolutsioonist ning tunneb, et elab maailmast eraldatult. Saabub patsient – naine lapsega – kellest viimasele on vaja teha trahheostoomia. Kogu episoodi vältel on noor arst suurtes valudes ning süstib end seetõttu esimest korda morfiiniga, millest saab alguse ka doktori pikaajaline sõltuvus.
4 4 27. detsember 2012 Neljas osa
Noore arsti sõltuvus üha süveneb. Ta kutsutakse naaberkülla aitama naist, kes on pea vastu lambiposti ära löönud. Arst võtab ette teekonna läbi lumetormi, kuid taipab kohale jõudes, et naist pole võimalik päästa ning surmab ta morfiiniga. Tagasiteel kogeb doktor ekstreemseid hallutsinatsioone, mis tulenevad morfiini võõrutusest. Hooaja viimase osa lõpus näidatakse doktori vanemat versiooni, kes on võõrutusravil haiglas kinniseotuna.
Hooaeg 2 "... ja teised lood"
5 1 21. november 2013 Esimene osa
Dr. Bomgard on tänu võõrutusravile kaineks saanud ja üritab nooremat samuti morfiinikasutamisest välja rääkida. Areneb suhe noorem-ämmaemand Pelageja ja noore arsti vahel, mille käigus Pelageja süstib arsti morfiiniga ning põetab teda kõrvalnähtude ilmnedes. Doktorile saabub teade, et haiglat tuleb kontrollima inspektor, kes kontrollib ravimiladu. Noor arst satub paanikasse, sest oma sõltuvust on ta toitnud haigla ravimite arvelt. Enda päästmiseks täidab arst morfiinipudelid veega. Haiglasse sattub hulk punaväelasi, vigastatud sõdureid ja haavatud inspektor. Patsiendid on suurtes valudes ning doktor keeldub neile morfiini andmast, sest soovib hoida seda enda jaoks. Noor arst lükkab inspektori ravimist üha edasi ning kui mees lõpuks opilauale jõuab, on tema seisund nii kriitiliseks muutunud, et arstil ei ole teda enam võimalik päästa.
6 2 28. november 2013 Teine osa
Noorel arstil esinevad tugevad võõrutusnähud, kuna haigla ravimivarud on otsas. Haiglasse saabuvad valgekaartlased, kelle hulgas on ka veetlev ja imekaunis Natasha, kelle vend on haavata saanud. Doktor ravib patsiendi terveks ning tänutäheks kutsuvad valgekaartlased personali õhtusöögile, kus doktor joob end purju. Natasha kutsub noore arsti liituma valgekaartlastega ning doktor, õppides püssi käsitsema, tulistab end jalga. Noor arst on kõrvuni armunud elegantsesse Natashasse ning parameedik Demjan armub valgekaartlaste kardinali. Armumine Natashasse põhjustab konflikti Pelageja ja doktori vahel, kus viimane tunnistab, et ei ole kunagi armastanud Pelagejat ja lõpetab suhte. Doktor läheb lilledega Natasha juurde ja saab teada, et naine on kihlatud sõjaväelasega, kes on parasjagu oma väeosaga teel Pariisi.
7 3 5. detsember 2013 Kolmas osa
Pelageja haigestub tüüfusesse. Haiglasse saabub mees, kes teatab, et toimus suur lahing ja viies pataljon, kus teenis ka Natasha mees, on hävitatud. Kuigi haiglasse saabunud sõdur ei maininud Natasha mehe hukkumist, näeb doktor olukorras soodsat võimalust Natashaga romantilise suhte arendamiseks ning kirjeldab naisele tema mehe piinarikast ja traagilist surma. Vahepeal leiab aset Pelageja surm, mille suhtes näib doktor olevat ükskõikne. Vanem arst, meenutades noorust, on šokeeritud oma tollasest taktitundetusest, egoismist ja jäisusest ning nutab ja palub vabandust Pelageja surivoodil.
8 4 12. detsember 2013 Neljas osa
Sarja viimases osas pannakse noore arsti iseloom ja tõekspidamised tõeliselt proovile. Osa algab Pelageja matustega, kus arst peab taktitundetu kõne. Seejärel kutsub Natasha arsti enda tuppa küsimusega, kuidas on tema venna tervis. Arst nendib, et vend on kenasti paranenud, mille peale Natasha ütleb, et lahkuvad. Bolševikke märgatakse haigla läheduses, seega valgekaartlased peavad põgenema. Põgenemiseks kasutatakse rongi, mis veab meditsiinitarbeid. Bolševikud jõuavad kliinikusse ja pressivad välja informatsiooni valgekaartlaste kohta ning doktor paljastab punaväelastele põgenemisplaani. Punaväelastel on plaan rong õhku lasta ning nende takistamiseks võtavad doktor ja parameedik ette teekonna läbi tuisu ja tormi. Nad jõuavad kohale, kui rong on juba õhku lastud. Doktor leiab rongist haavatud Natasha, kes on lõksus. Doktor leiab Natashale ravimeid otsides morfiini ning naise aitamise asemel põgeneb ta koos ihaldatud ravimivaruga. Sõltuvus saab kangelaslikkusest võitu ja järgmisena näeme stseeni, mis leiab aset aasta hiljem. Doktor lahkub kolkaküla haiglast. Teda on kutsutud Moskva veneroloogia haiglasse tööle ning lahkudes möödub ta parameediku ja Pelageja hauast. Hulk aega hiljem külastab Dr. Bomgard uuesti haiglat, kus leiab Leopold Leopoldovitši portree asemel enda oma.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "A Young Doctor's Notebook (TV series)".
  2. "A Country Doctor's Notebook".