Niyazi Kızılyürek

Allikas: Vikipeedia
Niyazi Kızılyürek (2019)

Niyazi Kızılyürek (sündinud 19. veebruaril 1959 Potamias) on Küprose türklasest politoloog ja poliitik, ta on Töörahva Progressiivse Partei liige. Ta on aastast 2016 Küprose ülikooli poliitilise ajaloo professor ja spetsialiseerunud Türgi ja Küprose poliitilisele ajaloole. Ta on aastast 2019 Euroopa Parlamendi liige. Europarlamendis kuulub ta Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete ja Põhjala Vasak-Roheliste fraktsiooni.

Ta sündis aastal 1959 Potamias, kuid põgenes aastal 1964 koos perega kogukondadevahelise vägivalla tõttu Louroujinasse. Pärast keskkooli lõpetamist Põhja-Küprosel asus ta õppima Bremeni ülikooli, kus omandas aastal 1983 bakalaureusekraadi ja magistrikraadi sotsioloogias, poliitikas ja majanduses. Samas ülikoolis kaitses ta ka PhD kraadi väitekirjaga Küprose vaidlusest.

Ta produtseeris koos Panicos Chrysanthouga dokumentaalfilmi "Meie müür", hiljem võitis selle dokumentaalfilmi eest 1997. aastal Apdi İpekçi rahuauhinna. 1995. aastal asus ta tööle Küprose ülikooli õppejõuna. Sisseastumisel langes ta fašistide, natsionalistlike poliitikute ja meedia sihikule, silmitsi aastapikkuse kampaaniaga tema ülikoolist väljaheitmiseks. Ta osutas töökaaslaste ja ülikooli toel vastupanu ning jäi oma töökohale. Ta rääkis, et aastatega muutus töökeskkond palju vähem vaenulikuks. 2013. aastal valiti ta humanitaarteaduste kooli dekaaniks. 2014. aastal sai tast geostrateegilises nõuandekomisjonis üks president Nicos Anastasiadese nõunikke Türgi küsimustes.

Aastast 2019 on ta Euroopa Parlamendi liige. Europarlamendis kuulub ta Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete ja Põhjala Vasak-Roheliste fraktsiooni.

Ta on kirjutanud umbes 20 raamatut, sealhulgas "Glafkos Clerides: The Path of a Country". Ta on kolumnist vasakpoolses Küprose türgi ajalehes Yeni Düzen ja parempoolses Küprose kreeka ajalehes Simerini. Ta valdab türgi, kreeka, inglise, saksa ja prantsuse keelt.