Nemunas

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Neemen)
Nemunas
Alytuse linna lähedane jõeorg
Alytuse linna lähedane jõeorg
Alytuse linna lähedane jõeorg
Lähe Staritsa küla lähistel
Suubub Kura laht
Valgla maad Valgevene, Leedu, Poola, Venemaa
Valgla pindala 98 200 km² Muuda Vikiandmetes
Pikkus 937 km Muuda Vikiandmetes
Langus 176 m
Parempoolsed lisajõed Merkys, Neris, Lääne-Biarezina, Nevėžis, Dubysa, Jūra, Minija, Usa jõgi
Vasakpoolsed lisajõed Ščara, Šešupė, Svisłač, Zelvianka, Czarna Hańcza, Uša, Gauja
Kaart

Nemunas (eesti keeles on mööndav ka nimekuju Neemen; leedu Nemunas [nämunas], valgevene Нёман, Nioman, vene Неман, saksa Memel, poola Niemen) on jõgi Euroopas. Jõgi saab alguse Valgevenest (lähte kõrgus 176 m) ja suubub Läänemere Kura lahte, moodustades delta.

Nemunas on 937 km pikk. Sellest 459 km voolab ta Valgevenes, 359 km Leedus ning 116 km Leedu ja Venemaa Kaliningradi oblasti piirijõena. Nemunas on Leedu pikim jõgi, pikkuselt on ta Valgevenes 3. ja Läänemere vesikonnas 4. Ülemjooksul, enne Vusaga ühinemist kannab ta nime Niomaniec. Varem oli jõe lähe kaugemal, väidetavalt olevat Nemunas varem alanud Łošaga samast allikast.[1]

Valgla on 98 200 km² ja sinna kuulub 72% Leedu territooriumist. Sügavus on kuni 5 m ja laius kuni 500 m. Vooluhulk suudmes on 678 m³/s, kuid suurvee ajal, mis on märtsist maini, kuni 6800 m³/s. Jõgi voolab aeglaselt, alamjooksul 2 m/s.

Jääkattes on Nemunas harilikult detsembrist märtsi lõpuni.

Nemunase kaldal asuvad linnadest Stoŭbcy, Biarozaŭka, Masty, Hrodna, Druskininkai, Alytus, Birštonas, Prienai, Kaunas, Vilkija, Gelgaudiškis, Jurbarkas, Smalininkai, Panemunė, Neman ja Sovetsk. Alevitest jäävad jõe kaldale Lubča, Merkinė, Balbieriškis, Rumšiškės, Kačerginė, Kulautuva, Zapyškis, Žemoji Panemunė, Kriūkai, Seredžius, Veliuona, Raudonė ja jõe delta saartel asuv Rusnė.

Nemunasse suubub 105 jõge (1. taseme lisajõed), millest 15 on üle 100 km pikad. Neist suurimad on Neris, Nevėžis, Ščara ja Šešupė. Tal on isegi 11. taseme lisajõgesid.

Kaart
Nemunas koos lisajõgedega ning jõe valgla

Nemunasel on tähtis positsioon Kura lahe elustiku säilitamisele. Nemunasest tulev vesi hoiab lahe vee värske ja võimaldab seal elada nii magevee- kui merekaladel. Nemunase delta laieneb lahe arvel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]