Natalie Mei nimeline auhind

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Natalie Mei nimeline teatrikunsti aastapreemia)

Natalie Mei nimeline auhind on üks Eesti teatri aastaauhindadest, mille Eesti Teatriliit annab muusikalavastuse – ooper, operett, muusikal, muusikalised projektid, ballett – kõrgetasemelise lava- ja kostüümikujunduse eest.

Auhinna määramisel hinnatakse ajaloolise muusikateatri traditsioonide pieteeditundelise sidumise oskust nüüdisaegse esteetika ja teatritehnikaga, terviklikku tööd kavandist teostuseni. Nominatsiooni esitamisel tuleb lisada kujunduse kavandite näidised. Auhind asutati Mari-Liis Küla ettepanekul, Eesti Teatriliidu juhatuse otsusega 2005. aastal. Auhinnaga kaasneb Vaike Pääsukese kujundatud auaadress ja Eesti Kultuurkapitali rahaline preemia.[1]

Laureaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Laureaat Põhjendus
2005 Eldor Renter pikaajalise loomingulise kõrgvormi eest
2007 Reet Aus avar ja kunstiliselt põhjendatud vaatenurk, mis iseloomustab kostüümiloomingut lavastustele „Naiste laulud“ (Nargen Opera) ja „Tuleaed. Mu luiged, mu mõtted“ (Von Krahli Teatri ja Nargen Opera ühistöö)
2008 Elo Soode originaalse ja tervikliku kunstnikunägemuse eest lavastuses „Hamlet“ rahvusooperis Estonia
2009 Ene-Liis Semper erinevate lavakujunduslike võtete õnnestunud kasutamine ja detailideni ajastutruu terviku loomine lavastuses „Ruja“ (Vanemuine)
2010 Liina Keevallik eredalt esile tõusnud kunstnikutöö lavastuses „Così fan tutte“ rahvusooperis Estonia
2011 Vladimir Anšon pikaajalise panuse eest eesti lavakujunduse arengusse ning originaalse lavakujunduse eest lavastusele „Mowgli“ Vanemuise teatris
2012 Iir Hermeliin järjepidev silmapaistev loominguline panus eesti muusikalavastuste kujundamises. Esile tõsteti lavastusi „Nukitsamees“, „Detektiiv Lotte“ ja „Mary Poppins“ (Vanemuine)
2014 Ene-Liis Semper jõulise ja julge lahenduse eest klassikalise ooperiteose visuaalsel tõlgendamisel (Charles Gounod' ooper „Faust“ rahvusooperis Estonia
2016 Maarja Meeru isikupärase värvilahendusega kunstilise terviku loomise eest mastaapse lavapildi ja karakteersete kostüümide kaudu Georges Bizet' ooperile „Carmen“ (Vanemuine)
2020 Mare Raidma fantaasiaküllaste ja nüüdisaegsete kostüümide eest muusikalile „Kaunitar ja koletis“ Vanemuise teatris
2024 Lilja Blumenfeld pikaaegse loomingulise kõrgvormi eest lavastuskunstnikuna, kelle kordumatu ja kompromissitu käekiri, sügav dramaturgiline taju ja oskus luua igast kavandist omaette kunstiteos on esile tõusnud kogu tema loomingus, sh lavastustes „Niskamäe naised“ ja „Leopoldstadt“ (mõlemad Teater Vanemuine) ning „Sume on öö“ (Ugala Teater)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]